ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: To 41% της ΝΔ έχει πήλινα πόδια - Ψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες

Κασσελάκης στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: To 41% της ΝΔ έχει πήλινα πόδια - Ψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

«Δίνουμε τη μάχη από τη σωστή πλευρά», υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το πρωί της Κυριακής, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται δομική ανασυγκρότηση.

Ο κ. Κασσελάκης ενημέρωσε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, ταυτόχρονα όμως διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει και να κρίνει κάθε σχετικό πρόγραμμα ώστε αυτό να υπηρετεί πραγματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες χωρίς να υπονομεύει την εθνική οικονομία.

Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές, «όσο δύσκολο κι αν μοιάζει». στηλιτεύοντας τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις: «Εμάς δεν μας αφορά μια μικροαντιπαράθεση μέσα στον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος. Αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει. Εμείς το θυμόμαστε καλά. Δεν το ξεχνάμε. Και δεν το ξεχνά και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας. Και θα μας πιστώσει αυτή τη στάση και θα μας εμπιστευτεί ξανά».

«Χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας. Χαμηλοί μισθοί. Χαμηλό βιωτικό επίπεδο. Εν τέλει, χαμηλές προσδοκίες. Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να γίνουν κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Ξέρουμε ποιος είναι σήμερα ο ρόλος της Αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης. Στη θέση του φόβου, να φέρουμε την ελπίδα. Στη θέση της ανασφάλειας, την πραγματική ασφάλεια. Στη θέση της παραίτησης, το ενδιαφέρον του πολίτη: να ενεργοποιηθεί, να δράσει, να επιστρέψει στην κάλπη. Στη θέση της οργής, να φέρουμε την εμπιστοσύνη σε ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο που θα αλλάξει τις ζωές μας. Εμείς έχουμε την ανεξαρτησία και την εντιμότητα να το πετύχουμε αυτό. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Δεν μας κρατάει κανείς. Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να σπάσουμε αυγά και να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε 11 μεταρρυθμίσεις:

  1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας.
  2. Ένα σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ένα φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία.
  3. Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  4. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική «πράσινη» μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
  5. Να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το τεράστιο θέμα της στέγασης.
  6. Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη.
  7. Να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να στηρίξουμε έμπρακτα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.
  8. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.

    9. Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κι όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
  9. 10. Να βελτιώσουμε το δικαστικό σύστημα.
  10. 11. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας την εμπέδωση αμφίπλευρα σχέσεων ειρήνης και ανάπτυξης αφενός με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Δύση κι αφετέρου με τις αναδυόμενες δυνάμεις εξ Ανατολών στη βάση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εργασιακά ζητήματα, καθώς και στο πρόβλημα στέγης, υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, τους εργαζόμενους δεν τους προστατεύει, τη μεσαία τάξη δεν τη στηρίζει, αντιθέτως, τους επιβαρύνει με περισσότερους φόρους και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση κρατά αποκλεισμένες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

«Αν η ακρίβεια, η οριζόντια φορολογία και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι είναι η μία πλευρά της αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω, η πολιτική της κυβέρνησης στο ιδιωτικό χρέος είναι η άλλη πλευρά της αναδιανομής, αυτής της αναδιανομής της περιουσίας. Από τα χέρια της μεσαίας τάξης, στις τράπεζες και τα funds».

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε, επίσης, πως παρά την καταστροφή στη Θεσσαλία η κυβέρνηση απένταξε αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς σκέφτονται», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την Υγεία, αναρωτήθηκε αν είναι δυνατό το 40% της σχετικής δαπάνης να είναι ιδιωτική, ενώ για τη δημόσια Παιδεία υπενθύμισε πως ο προϋπολογισμός της είναι κάτω από το 3%, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μ.ό. που είναι περίπου 5%: «Οι οικογένειες επωμίζονται πάνω από τις μισές δαπάνες εκπαίδευσης στη χώρα. Αλλά η κυβέρνηση τι κάνει; Κλείνει σχολεία. Και ποια είναι απάντηση της κυρίας Μιχαηλίδου σε αυτό; Πως το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία. Τέτοια αλαζονεία, τέτοια έλλειψη ενσυναίσθησης, τέτοια απουσία επαφής με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πάντως επίσης λόγο για επίγνωση των λαθών και των παραλείψεων του κόμματος, τη ίδια ώρα που αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ με αφορμή τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία για τους εργάτες γης.

«Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι με το 41% έλαβε λευκή επιταγή, είναι βαθιά γελασμένος. Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Και δεν τα έχει μόνο στην κοινωνία που αισθάνεται προδομένη. Τα έχει και εντός ΝΔ. Όπου οι υποκλινόμενοι στον Ερντογάν βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με όσους λένε “κακώς ήρθε στην Αθήνα ο Ερντογάν”, με προεξάρχοντα τον κ. Σαμαρά. Όπου οι οπαδοί του απάνθρωπου όρου “λαθρομετανάστες” βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με εκείνους που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι μας λείπουν εργατικά χέρια και χρειαζόμαστε τους μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές. Όλοι εναντίον όλων μέσα στη ΝΔ, εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα του χαμαιλέοντα, να μεταμορφώνεται από ελλαδέμπορα σε λαδέμπορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομιλεί με τον Παύλο Πολάκη λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣΠηγή: CNN GREECE

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δουλειά που έχει κάνει η Κ.Ο.

Στη συνέχεια, μίλησε για την κυρία Αθηνά από το Μεσολόγγι που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ από τις αποταμιεύσεις της, υπενθυμίζοντας την αποστροφή της πως «πρέπει να έρθει κάποιος για να ισιάξει το κράτος».

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, αφού όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των «trickle down economics»: «Για εμάς, για το ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, για την αριστερή προοδευτική παράταξη του τόπου, το παρεμβατικό και κοινωνικό κράτος δεν είναι τροχοπέδη. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Και ξέρουμε καλά ότι σε μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων ακόμα και η ίδια η δημοκρατία οδηγείται σε μεγάλους κινδύνους. Ήδη βλέπουμε την ακροδεξιά να θεριεύει σε όλη την Ευρώπη. Είναι δικό μας δημοκρατικό και ιστορικό καθήκον να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για την οικονομία, επισημαίνοντας την ιστορική συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την επιτυχία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κάνει τις αδυναμίες της χώρας να φαίνονται πιο έντονες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση πως τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτα άλλο από εξαγορά «κόκκινων» δανείων, αλλά και στο ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας: «Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει απαράλλακτα ίδιο με εκείνο της χρεοκοπίας, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παραμένουν παρούσες μέχρι και σήμερα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει έναν ακόμα προϋπολογισμό που όχι μόνο είναι μακριά από τις ανάγκες των πολιτών, αλλά έναν προϋπολογισμό που είναι μέρος του προβλήματος, που δημιουργεί το πρόβλημα».

Όσον αφορά τα πολύχρωμα τιμολόγια στην ενέργεια, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επαναφέρει έμμεσα τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την ίδια ώρα που τα golden boys της ΔΕΗ ετοιμάζονται να απολαύσουν για ακόμη μια χρονιά νέα πλουσιοπάροχα μπόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση όσον αφορά τον ισχυρισμό της πως δεν έχει αυξήσει τους φόρους, κάνοντας αναφορά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο το ότι η κυβέρνηση προχώρησε εν μια νυχτί στην πώληση μετοχών του Δημοσίου, χάνοντας τον έλεγχο της πιο σημαντικής σήμερα- από εθνική και στρατηγική σημασία – επιχειρήσης, των ΕΛΠΕ.

Παραλλήλως, σημείωσε πως τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών είναι που ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών, μιλώντας για πληθωρισμό απληστίας: «Η ακρίβεια στην Ελλάδα, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξελίσσεται σε έναν μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, από κάτω προς τα πάνω. Από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους μεγάλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ