ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταράζει τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου η Λιβύη - Ανακοίνωσε επέκταση χωρικών υδάτων

Ταράζει τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου η Λιβύη -  Ανακοίνωσε επέκταση χωρικών υδάτων
Screen grab / glomex

Με επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Λιβύη γνωστοποιεί την απόφασή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, προκαλώντας αναταράξεις την περιοχή της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα η Λιβύη προχώρησε στην ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης για ακόμη 24 ναυτικά μίλια προς το Βορρά δίνοντας συνέχεια στη «διαμάχη» με την κυβέρνηση της Αιγύπτου που πριν από ένα χρόνο με το προεδρικό διάταγμα Σίσι οριοθέτησε την ΑΟΖ προς τα δυτικά, μπαίνοντας σφήνα στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Πέτρο Λιάκουρα, στο OPEN, η Ελλάδα μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα, όμως ναρκοθετείται μία μελλοντική διευθέτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ με την χώρα μας.

«Επηρεάζει πάρα πολύ την Ελλάδα γιατί επί της ουσίας σφετερίζεται μια περιοχή η οποία είναι η δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεγέθους 39.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι προφανές ότι προχωρά σε αυτή την ενέργεια με άλλες χώρες και προφανώς σε αυτό υπάρχει τουρκικός δάκτυλος», εξηγεί και ο διεθνολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι δημιουργεί προβλήματα και στην Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ