Στο κενό η προσπάθεια εξεύρεσης 200 ψήφων για άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου
Άδοξο τέλος είχαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μετά το "όχι" της Χρυσής Αυγής.
Το νεοναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου που κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σε μια προσπάθεια να παίξει το ρόλο ρυθμιστή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ και για αυτό θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία της Πέμπτης.
Η εξέλιξη "γκρεμίζει" τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι μεν δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και το άρθρο για την ισχύ του νόμου στις επόμενες εκλογές συγκεντρώνει 179 "ναι", αυτά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, του ΚΚΕ, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.
Η συζήτηση που θα διαρκέσει τρεις και όχι δύο ημέρες, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ξεκίνησε σε κλίμα
έντασης με τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να διαμαρτύρονται γιατί η αλλαγή έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε απο τη ΝΔ οτι άλλαξε άποψη για την απλή αναλογική, είπε οτι δεν θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία, αλλά αυθεντικό.
«Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη Βουλή ως «τσιφλίκι της».
Ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.