ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτωπο για τη Δημοκρατία προτείνει ο Τεμπονέρας «μακριά από τις αντιπαραθέσεις του χθες»

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτωπο για τη Δημοκρατία προτείνει ο Τεμπονέρας «μακριά από τις αντιπαραθέσεις του χθες»
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας

Την έναρξη διαλόγου, συντονισμού κι ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται στο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο, μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες και με απόφαση του τέταρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προτείνουν ο Διονύσης Τεμπονέρας και το Δίκτυο Κοινωνικής Αριστεράς που απηχεί τις απόψεις μερικών δεκάδων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο ίδιο κείμενο, το οποίο έχει σταλεί και στον Στέφανο Κασσελάκη, προτείνεται το κόμμα να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαμόρφωση της νέας, μεγάλης συμπεριληπτικής Αριστεράς, καθώς και στη συγκρότηση μιας ανοιχτής πρωτοβουλίας υπεράσπισης της δημοκρατίας- «Μέτωπο για τη Δημοκρατία», την βαφτίζει ο κ. Τεμπονέρας- με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, σε πανελλαδική διάρθρωση. Προτείνει επίσης τη διαμόρφωση πολιτικού κειμένου στη βάση αξιών κι αρχών, προκειμένου να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά για τις δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, χωρίς «ιδιοκτησιακή λογική»: «Είναι η βάση πάνω στην οποία θα διαμορφώνεται με ενεργό την κοινωνία η συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και γενικότερα του προοδευτικού χώρου για τη σύγχρονη πολιτική και προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης».

«Η πρωτοβουλία έχει ξεκάθαρα αριστερό, προοδευτικό, αντιδεξιό, αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Επεκτείνεται στην ανάγκη για τη συγκρότηση προοδευτικού δημοκρατικού πόλου που θα πετύχει την ανατροπή της Δεξιάς και θα κάνει πράξη την προοδευτική κυβέρνηση του τόπου», υπογραμμίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Επιτροπής Θέσεων του συνεδρίου.

Κατά τον κ. Τεμπονέρα, στο ρευστοποιημένο τοπίο και στο αίσθημα της παραίτησης που καταγράφεται στην κοινωνία είναι κρίσιμο θέμα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τις αποφάσεις του να αναμετρηθεί με τον «εξουσιοδοτισμό» που αποσυνδέει την πολιτική και τις πολιτικές από την κοινωνική θέληση: «Σε αυτή την επιδίωξη καταλύτης πρέπει να γίνει το κόμμα ενεργών μελών και των συλλογικών οργάνων με κοινωνική διασύνδεση. Με την πρόταση θέτουμε θέμα το συνέδριό μας να μην διολισθήσει σε φιέστα, αλλά με τις αποφάσεις του να «συντονίσει δράσεις που θα ανοίξουν το δρόμο της επανάκαμψης με στόχο τη συνάντηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Με το προσκλητήριο δημοκρατίας θα αναπτύσσονται δράσεις για να τερματιστούν οι ανεξέλεγκτες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες, πλήττουν την παραγωγική βάση, εμπορευματικοποιούν τα κοινά αγαθά και το δημοκρατικό ρόλο του κράτους».

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Τεμπονέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας, οφείλει να ξεπεράσει τις περιχαρακώσεις, να συμβάλει στη κατεύθυνση της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου κι αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει το κυρίαρχο μήνυμα του συνεδρίου: «Οι ευρωεκλογές επισπεύδουν την ανάγκη να δυναμώσουμε αυτό το προσκλητήριο συμβάλλοντας και στην Ευρώπη για τη μεγάλη συνάντηση, που θα συγκεράσει την εμπειρία και τον πλούτο των ιδεών όλων των ρευμάτων του προοδευτικού τόξου- Αριστερών, Σοσιαλιστών, Οικολόγων- για να γίνει διακριτή η εναλλακτική πρόταση που θα στοχεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ