ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της άρσης ασυλίας της

Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της άρσης ασυλίας της
Η Εύα Καϊλή Parlamento Europeo / AP

Την προσφυγή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή απέρριψε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ), κατά του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για άρση της ασυλίας της, σε σχέση με έρευνα για τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με τη Le Soir, η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο του 2022 από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία της. Κατόπιν, η Εύα Καϊλή άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η απόφαση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να το παραπέμψει στην αρμόδια επιτροπή δεν επηρεάζουν ως έχουν την ασυλία της Εύας Καϊλή, και ως εκ τούτου η προσφυγή της ευρωβουλευτή κρίνεται «απαράδεκτη» στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι οι επίμαχες πράξεις δεν υπόκεινται σε προσφυγή.

Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής αποφάσεως του Κοινοβουλίου, η κα Καϊλή εξακολουθεί να απολαμβάνει της προστασίας των προνομίων και των ασυλιών που απονέμονται από το δίκαιο της Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ