ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιερός πόλεμος» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Στην αντεπίθεση η Εκκλησία - Τι θα κάνει το Μαξίμου

«Ιερός πόλεμος» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Στην αντεπίθεση η Εκκλησία - Τι θα κάνει το Μαξίμου
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής, στις 20 Φεβρουαρίου 2023 ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

«Ιερό πόλεμο» κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι έτοιμοι να κηρύξουν πολλοί ιεράρχες, την ώρα που τα πνεύματα οξύνονται όσο πλησιάζει η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Αντεπίθεση εκ του άμβωνος και επιστολές στους βουλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία θα αντεπιτεθεί σε τρία επίπεδα τις επόμενες ημέρες και θα συνταχθούν συνολικά τρία κείμενα με διαφορετικούς αποδέκτες.

Το πρώτο κείμενο αφορά την επίσημη ανακοίνωση με την θέση της Εκκλησίας.

Το δεύτερο θα διανεμηθεί στους ναούς ολόκληρης της χώρας και θα αφορά την κατήχηση των πιστών εκ του άμβωνος προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σε κάθε περιοχή για τις θέσεις της εκκλησίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι μία επιστολή των ιεραρχών προς όλους τους Βουλευτές, με στόχο να γίνει σαφής η θέση της Εκκλησίας και να λειτουργήσει ως μία υπενθύμιση της επιρροής που έχει στους πιστούς οι οποίοι ταυτόχρονα αποτελούν και ψηφοφόρους.

Την Τρίτη η συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Ίδια ημέρα και το υπουργικό συμβούλιο

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί, ώρες πριν το Υπουργικό συμβούλιο, συγκαλείται σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν προτίθεται να θέσει στην Ιεραρχία πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος. Αν και μετά το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου το πρωί της Παρασκευής, δεν αποκλείεται αυτή η πρόταση να τεθεί εκ των πραγμάτων από άλλους ιεράρχες.

Μοναδικός εισηγητής αναμένεται να είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής ο οποίος θα αναλύσει το ζήτημα τόσο από τη σκοπιά της επιστήμης, όσο και της θρησκείας.

Ήδη πολλοί Μητροπολίτες έχουν εκφραστεί με έντονο τρόπο κατά του «αμαρτωλού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου.

Για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός. Μπορεί να φτάσουμε στο επίπεδο της…τρέλας δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Το παρασκήνιο της «έκρηξης» - Δεν προειδοποίησε για δημοψήφισμα ο Ιερώνυμος

Το ραντεβού Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις 8 Ιανουαρίου, κρατήθηκε κρυφό για δέκα ολόκληρες ημέρες. Μια πληροφορία όμως, που μεταδόθηκε από δελτία ειδήσεων και αποκάλυψε το τετ-α-τετ, θεωρήθηκε αρχικά… αθέτηση «συμφωνίας κυρίων» από εκκλησιαστικούς κύκλους, στη συνέχεια προκάλεσε πολλά νεύρα σε όσους κάλυπταν και διέψευδαν μέχρι τελευταία στιγμή τη συνάντηση. Αποτέλεσμα ήταν να βγει μέσα σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για την Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, την ίδια μάλιστα ημέρα με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης.

Στο υπουργικό, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική παρέμβαση Ιερώνυμου, ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να ρίξει στο τραπέζι ακόμη και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος…

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο προ ημερών ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών, τον ενημέρωσε πως θα συγκαλέσει την Ιεραρχία, αλλά δεν είπε τίποτα για δημοψήφισμα. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα Κυβερνητικά στελέχη τα οποία ερμηνεύουν το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου, ως μία δήλωση «μεσοβέζικη», αντίδραση στις πιέσεις πολλών Ιεραρχών οι οποίοι βρίσκονται στα «κάγκελα» για το νομοσχέδιο.

«Κόκκινος συναγερμός» στο Μαξίμου μετά την πρόταση για δημοψήφισμα

Πάντως η πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς στο Μαξίμου ήχησε «κόκκινος συναγερμός» το πρωί της Παρασκευής και οργανώθηκε άμεση παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ραδιοσταθμό. Το μήνυμα ήταν σαφές, δημοψήφισμα δεν πρόκειται να υπάρξει, οι πολίτες επέλεξαν στις εκλογές την Κυβέρνηση η οποία είχε το συγκεκριμένο ζήτημα στο πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Απαρατήρητη δεν πέρασε όμως και η δήλωση Ιερώνυμου πως η Εκκλησία «δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», και ερμηνεύεται ως μια συγκρατημένη στάση του Αρχιεπισκόπου.

Και ξαφνικά … μέτρα για την οικογένεια και το δημογραφικό

Και ξαφνικά η Κυβέρνηση διά στόματος του Πρωθυπουργού θέτει το μείζον ζήτημα του δημογραφικού και της στήριξης της Ελληνικής οικογένειας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ο ίδιος τη δέσμη μέτρων που αφορούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να στηριχθούν νέες οικογένειες, οικογένειες με παιδιά και οικογένειες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, όπως και το ζήτημα των υψηλών ενοικίων.

Για πολλούς το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ήδη στα «φροντιστήρια» της ΝΔ, δεν ήταν λίγοι όσοι εξέφρασαν την άποψη πως η Κυβέρνηση αντί να φέρει τώρα το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πρώτα το μείζον ζήτημα του δημογραφικού, ίσως ακόμη και να εντάξει μία τέτοια ρύθμιση σε μία συνολική παρέμβαση.

Έτσι ο Πρωθυπουργός κατά κάποια γαλάζια στελέχη, «χρυσώνει το χάπι» σε κάποιους από τους διαφωνούντες, δείχνοντας πως τους ακούει και πως το δημογραφικό όντως αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για την τετραετία, και φέρνει τις ανακοινώσεις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ