ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Ευρεία πολιτική συναίνεση και «παράθυρο» για αύξηση της συμμετοχής

Επιστολική ψήφος: Ευρεία πολιτική συναίνεση και «παράθυρο» για αύξηση της συμμετοχής
Επιστολική ψήφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρεία συναίνεση των κομμάτων διαμορφώνεται στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που εισάγεται σήμερα, Δευτέρα (22/1) στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς φαίνεται πως ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές και μια σημαντική προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. 

Να σημειωθεί πως, αποτελεί ένα από τα λίγα νομοσχέδια, που βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ώρα που η ενίσχυση της συμμετοχής, ενόψει των Ευρωκλογών του Ιουνίου αποτελεί διακύβευμα, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε ήδη επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ και η «Νίκη».

Μιλώντας στο CNN Greece, για την ευρεία συναίνεση με την οποία φαίνεται πως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως σχολίασε πως πρόκειται για μια «κατάκτηση της Βουλής», σε ένα θέμα που δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο, αλλά εθνικό και υπερκομματικό.

Κατά την τριήμερη συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή ο πρωθυπουργός, πρόκειται να αναπτύξει την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από τους στόχους του σχεδίου νόμου και οι πολιτικοί αρχηγοί τις επιφυλάξεις τους.

Στην συζήτηση αυτή θα ξεκαθαρίσει πλέον για το πώς θα κινηθούν η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει γνωστό εάν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ή όχι.

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί την Τετάρτη (24/1).

Κεραμέως στο CNN Greece: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις Εθνικές εκλογές

Μιλώντας στο CNN Greece η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές, με την ίδια να καθιστά σαφές πως «η πρόθεσή μας είναι πάντοτε να διευκολύνουμε κατά το δυνατόν την άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

Στο ερώτημα εάν είναι ορατό ένα μέλλον στο οποίο οι εκλογές θα διενεργούνται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε ακόμα εκεί, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ συζήτηση για κάτι τέτοιο».

Ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, η κ. Κεραμέως εξήγησε πως η αλλαγή που συντελείται είναι πολύ μεγάλη, καθώς «αίρει πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως το αυξημένο κόστος ή τις μεγάλες αποστάσεις που έπρεπε να διανύσουν».

Το προβλέπει το νομοσχέδιο

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι:

  1. ο εκσυγχρονισμός του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, μεταξύ άλλων και μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο για την εκλογή των ευρωβουλευτών της χώρας (ρύθμιση που πρόκειται να ισχύει και για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων),
  2. η περαιτέρω διευκόλυνση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία.

Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και εναρμονίζεται με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εθνικές εκλογές.

Εισάγει επίσης διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή την 31.10.2024, όσων έχουν γεννηθεί πριν από την 1.1.1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Επιπλέον λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο.

Ενδεικτικά, ενσωματώθηκε πρόβλεψη για τη μετάδοση των προεκλογικών μηνυμάτων και με υπότιτλους, κατόπιν πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Κατόπιν άλλης πρότασης, ενσωματώθηκε πρόβλεψη η ταυτοπροσωπία για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου να πραγματοποιείται είτε μέσω gov.gr είτε με την αποστολή αποδεικτικού ταυτότητας όπως επίσης η απαγόρευση η αποστολή του φακέλου επιστροφής να γίνει από τρίτο πρόσωπο (εκτός από την περίπτωση ρητής εξουσιοδότησης).

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων των εκλογέων για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, πέραν της εγγραφής του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης δεν τίθεται κανένας γεωγραφικός περιορισμός και δεν απαιτείται η επίκληση οποιουδήποτε λόγου επιλογής της επιστολικής ψήφου.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή έως 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Ο εκλογέας εισέρχεται στην εφαρμογή με τους προσωπικούς του κωδικούς-διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. (taxisnet/ΑΑΔΕ) και η αίτηση επιβεβαιώνεται με χρήση κωδικού μιας χρήσης σε κινητό τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (One Time Password, OTP), για λόγους ασφαλείας.

Δεν εμπλέκονται στη διαδικασία τα πολιτικά κόμματα ή οι υποψήφιοι, είτε στην αποστολή είτε στην παραλαβή των φακέλων. Προβλέπονται αυστηρές ποινές σε όποιον διακινεί φάκελο ψηφοφορίας ή τον ανοίγει χωρίς αυτό να προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου.

Ο εκλογέας συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία βεβαιώνει ότι συμπλήρωσε μόνος του το ψηφοδέλτιο και ότι εκφράζει την προσωπική του βούληση και μόνο.

Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι φάκελοι πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου έως τις 17:00 της παραμονής της ημέρας των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ