ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Με διαδικασίες «εξπρές» προωθεί το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνησηκαθώς αμέσως μετά τη συζήτησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε, όπως αναμενόταν, ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2024, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένου να μετριάσει το πολιτικό κόστος.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου στο opengov.gr, με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών.

Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Το νομοσχέδιο είχε παρουσιαστεί νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου διατυπώθηκαν οι ενστάσεις των υπουργών και κυρίως του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

«Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής», πρόσθεταν.

Τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι εάν ο Υπουργός Επικρατείας επιλέξει να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην Κυβέρνηση απέχοντας και όχι καταψηφίζοντας αυτό θα συνεκτιμηθεί από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μην ζητηθεί η παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε περίπου 10-15 λεπτά και φαίνεται να επεσήμανε πως δεν θέλει να δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Τι θα ψηφίσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης

Τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο διατύπωσαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι: «Πρέπει να δούμε και τον αντίκτυπο που θα έχει στις άλλες μεγάλες προσπάθειες όπως στην αντιμετώπιση του bullying. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει θετικά».

Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δήλωσε τη θέση του για αποχή και πρόσθεσε ότι έγινε εκτενής κουβέντα με επιχειρήματα υπέρ και κατά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «η αναγνώριση στο γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα ερχόμαστε και νόμοι ποιοι με κάτι που υφίσταται. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε: «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση οτι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών. Πήγε πολύ εξαιρετικά η συζήτηση».

Στο υπουργικό τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άλλωστε είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και είχε ταχθεί υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια το 2018.

«Η κοινωνική πρόοδος και η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση για όλους και όλες εμάς που πιστεύουμε σε ανοιχτές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες κοινωνίες. Σε κοινωνίες σεβασμού, αλληλεγγύης, προστασίας και πρόνοιας», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Συνολικά μίλησαν 14 υπουργοί.

Οι κ.κ. Σκέρτσος, Ζαχαράκη, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη Χρυσοχοϊδης, Σταϊκούρας, Γεραπετρίτης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκη Κεραμεως, εξέφρασαν όλοι τα επιχειρήματά τους, ενώ ο κ. Βορίδης, αναγνώρισε το άψογο της διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση υπέρ της αποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ