ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βάλει «μπλόκο» στις αντιδράσεις των αγροτών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βάλει «μπλόκο» στις αντιδράσεις των αγροτών
Διαμαρτυρία αγροτών στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 29 Ιανουαρίου 2024 ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Σε μία καθαρά «πυροσβεστική» κίνηση και πριν το αγροτικό κίνημα φουντώσει ακόμη περισσότερο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «βγει μπροστά» και να επιχειρήσει να βάλει ο ίδιος «μπλόκο» στις αντιδράσεις, ανακοινώνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, να αναγνωρίσει κυβερνητικές καθυστερήσεις, να εγγυηθεί ελέγχους για ελληνοποιήσεις και να στείλει μήνυμα διαλόγου.

Τις επόμενες ώρες ανακοινώνεται πρόγραμμα «μαμούθ» που θα αντιμετωπίσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος ενώ στο τραπέζι πέφτει και το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Αντίστροφη μέτρηση για την AGROTICA – Τρακτέρ στον Λευκό Πύργο

Στο Μαξίμου παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, τους αποκλεισμούς δρόμων, τις διαμαρτυρίες και τα… τελεσίγραφα και επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στους αγρότες πως αυτές οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι λελογισμένες.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εξηγεί τι έχει ήδη γίνει και δεσμεύεται να “πατήσει γκάζι” όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε οι δύο πλευρές να συναντηθούν κάπου “στη μέση”.

Ο Πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα στους αρμόδιους Υπουργούς να τρέξουν όλες τις πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών και να μην επιτρέψουν λάθη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις περιπτώσεις διακοπών ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, αναγνώρισε πως οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δίκιο και δεν δίστασε να πει ότι υπήρξε καθυστέρηση του Υπουργείου Ενέργειας να καταθέσει την απαραίτητη τροπολογία.

«Πρέπει να ξέρεις τι σε καίει και που πονάς», σχολίαζε αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο CNN Greece.

Και επειδή στην Κυβέρνηση αναγνώρισαν πως αυτό το μέτρο δεν αρκεί καθώς ήταν αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία μάλιστα το είχε υποσχεθεί στους αγρότες από το Νοέμβριο, προέκυψε και η ενίσχυση της πρώτης αρωγής.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει στην αύξηση της πρώτης αυτής αρωγής από τα 2.000 ευρώ έως τα 5.000 με 10.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο (θα δούμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ 100.3).

Αρμόδιες πηγές όμως, έλεγαν στο CNN Greece πως κάτι αντίστοιχο έγινε το 2022 και το 2023 όταν το ντίζελ ήταν στα 2 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό…

«Θα είναι αμείλικτοι οι έλεγχοι για ελληνοποιήσεις»

Την ίδια ώρα το Μαξίμου δεσμεύεται για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό κυκλωμάτων ελληνοποιήσεων.

«Να γνωρίζουν όλοι και όλες που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν μια αναταραχή στην αγορά για να κερδοσκοπήσουν και ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μικτά κλιμάκια σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους από τα μέσα Ιανουαρίου σε τυροκομικά προϊόντα στα ράφια, προχωρούν σε κατασχέσεις και πραγματοποιούν ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας για γάλα ή σκόνη γάλακτος που περνά από τα σύνορα παράνομα.

«Έχουμε τα κότσια να εμποδίσουμε τις ελληνοποιήσεις», τονίζουν από την Κυβέρνηση.

Την Παρασκευή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται πως αγρότες με τρακτέρ μπορεί να συγκεντρωθούν στο Λευκό Πύργο. Την Κυριακή πιθανότατα θα γίνουν και συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών από τα Φάρσαλα, τη Φλώρινα, την Καβάλα και άλλες περιοχές.

Το Σάββατο θα μιλήσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος για να απαντήσει στα ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την πρώτη αρωγή και τις αποζημιώσεις. Οι αγρότες επιμένουν πως τα χρήματα μέχρι στιγμής αργούν και δεν αρκούν, καθώς τα μηχανήματα στη Θεσσαλία έχουν καταστραφεί και δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορές νέων εφοδίων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχέδιο «Απόλλων»: 120 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για τους αγρότες είναι το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά,

Το ρεύμα θα παράγεται σύμφωνα με πληροφορίες από 13 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW.

Στόχος του Προγράμματος σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο όπως έγραφε προ μηνών και το CNN Greece είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης ευάλωτων νοικοκυριών και

β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη λένε από το Υπουργείο Ενέργειας ενώ σε κάθε περιφέρεια αναμένεται να συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών όπου θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ