ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά σύγκρουσης οι αγρότες με την κυβέρνηση – «Παράθυρο» συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε τροχιά σύγκρουσης οι αγρότες με την κυβέρνηση – «Παράθυρο» συνάντησης με Μητσοτάκη
Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών της Χαλκιδικής προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στις 5 Φεβρουαρίου, 2024 ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, όπως όλα δείχνουν, για τη σύγκρουση Κυβέρνησης και αγροτών σε εθνικές οδούς και πλατείες, καθώς οι αγρότες οι οποίοι συνεδριάζουν στις 12:00 στη Νίκαια της Λάρισας, προειδοποιούν πως θα κλείσουν την Εθνική Οδό, θα προχωρήσουν σε δράσεις μέσα σε πόλεις και σε συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες με στόχο να τρομάξουν την Κυβέρνηση, είναι πως το Μαξίμου θα πρέπει να προετοιμαστεί για εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Το βράδυ της Δευτέρας (05/02) σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά δεν απέκλεισε μία συνάντηση μαζί τους. Σε ερώτηση για το αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε “καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις”. Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν στο αν αποκλείει ή όχι μία τέτοια συνάντηση ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε “εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα”.

Σε όλους τους τόνους η Κυβέρνηση ξορκίζει την ένταση και επιμένει στον διάλογο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει το αν θα δούμε εικόνες του παρελθόντος όπως όταν η Κυβέρνηση Σημίτη ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ το μακρινό 1997. Το Κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των αγροτών και αν επιχειρήσουν να προκαλέσουν έμφραγμα στην χώρα και να την κόψουν στα δύο, τότε προειδοποιεί πως έχει η Κυβέρνηση υποχρέωση “να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πολιτών”.

«Εμείς κερδίσαμε πόρους για τον πρωτογενή τομέα»

Ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες το παρών στο νέο βιβλίο του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Τσιόδρα και με το βλέμμα στο μπλόκα προχώρησε σε μία υπενθύμιση προς του αγρότες.

Τους θύμισε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να διατηρήσει για την Ελλάδα τους ίδιους πόρους στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ώρα που αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες και μάλιστα απέναντι σε “υπερβολικές προτάσεις των σοσιαλιστών και των πρασίνων, οι οποίοι στο όνομα της επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν κατά πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν οι ενισχύσεις και να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αγροτικό κόσμο να στηρίξει τη ΝΔ και στις Ευρωεκλογές παρά τις κινητοποιήσεις και τα παράπονα.

«Ο τόπος ζητά να δυναμώσουμε την εθνική φωνή μας στο κέντρο των αποφάσεων της Ένωσης. Να ενισχύσουμε την παράταξη που ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση προειδοποιεί τους αγρότες, πως όσο και αν επιμείνουν να λάβουν περισσότερες ενισχύσεις δεν θα πετύχουν κάτι περισσότερο, καθώς περισσότερα μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν δεδομένου του δημοσιονομικού χώρου.

«Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε», επαναλαμβάνουν σε κάθε αντίστοιχη ερώτηση τα γαλάζια στελέχη. «Οι αγρότες θα πρέπει να το εκτιμήσουν» υπογραμμίζουν και συνεχίζουν λέγοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι τα αιτήματα τους τα παρακολουθούμε, τα ακούμε και προσπαθούμε να τα υλοποιούμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Η «ανακοίνωση» Δημήτρη Τσιόδρα για τις ευρωεκλογές

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, οι περιπέτειες ενός οράματος” ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε την κάθοδο του Διευθυντή του γραφείου Τύπου στις ευρωεκλογές.

«Καλοτάξιδη η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του, η χώρα μας έχει ανάγκη από φρέσκες ιδέες και ικανούς ανθρώπους για να τις κάνουν πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Πολλά χαμόγελα και χειροκροτήματα απέσπασε και το σχόλιο του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θυμήθηκε το slogan του Υπουργείου Τουρισμού επί ημερών του “Live your myth in Greece έλεγε τότε το slogan, ε λοιπόν Δημήτρη, live your myth in Europe!” σημείωσε.

“Θα πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρόσωπα με γνώση του ρόλου τους, γειωμένα στην κοινωνία και έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου” σημείωσε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας τα χαρακτηριστικά που θα έχει η ομάδα των 42 που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο και θα υπερασπιστούν την στρατηγική του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού.

Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται σταδιακά από το Μαξίμου και όλα δείχνουν πως μέχρι τέλος του μήνα η τελική λίστα θα έχει διαμορφωθεί, καθώς γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσει και η σκληρή προεκλογική καμπάνια ώστε η ΝΔ να επιτύχει τον στόχο της και να ξεπεράσει τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ