ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
ΑΠΕ / ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ελλάδα στηρίζει τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Διευκόλυνσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπογράμμισε η γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε η κα Μυρογιάννη, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου.

Επίσης, κατά τον απολογισμό της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ, η κυρία Μυρογιάννη έκανε αναφορά στην Ημερίδα αναφορικά με τη Στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών τον Νοέμβριο 2023, αλλά και την ετοιμότητα της χώρας μας να προωθήσει τις σχετικές συνέργειες με ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, πραγματοποίηθηκε συζήτηση με τον Ύπατο Αρµοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα, Volker Türk, με έμφαση στη δημιουργία οικονομίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (human rights economy). Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τις ανάγκες της περιοχής για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Γενική Γραμματέας είχε επίσης συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διασφάλιση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) των ελληνικών αγρο-διατροφικών προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησής της με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michael Niejahr.

Η κυρία Μυρογιάννη είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για το Εμπόριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής Αξιωματούχο για την Εφαρμογή των Εμπορικών Συμφωνιών της ΕΕ, Denis Redonnet, σε συνέχεια της «Ημέρας Πρόσβασης στην Αγορά» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι συνομιλίες εστίασαν στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου, Πράσινες Λωρίδες στα Δυτικά Βαλκάνια, κλπ.), αλλά και τις προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ