ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εστίες έντασης του τέταρτου συνεδρίου – Τι θα προτείνει ο Τεμπονέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εστίες έντασης του τέταρτου συνεδρίου – Τι θα προτείνει ο Τεμπονέρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη κι ολοκληρώνεται τη μεθεπόμενη Κυριακή θα κληθούν και συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί κι αυτοδιοικητικοί φορείς, στο πλαίσιο της «επανασύνδεσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας».

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, ισχυρίζονται πως «αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται με τα αναπτυξιακά συνέδρια της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας τα οποία πήγαν πολύ καλά και η προσπάθειά μας θα ενταθεί και μετά το συνέδριο».

Η προσθήκη που θα ζητήσει η τάση Τεμπονέρα

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, στο συνέδριο θα κατατεθεί πρόταση προσθήκης στο καταστατικό από την τάση Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) ούτως ώστε η εκλογή προέδρου να ακολουθεί τη διεξαγωγή του συνεδρίου προκειμένου στην ουσία να αποφευχθεί να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη το Σεπτέμβριο με την εκλογή Κασσελάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η θέση του Διονύση Τεμπονέρα ήταν, όταν προέκυψε η σχετική ανάγκη ύστερα από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το συνέδριο να γινόταν πριν την εκλογή προέδρου, με τον ίδιο να πιστεύει ότι αν αυτό είχε συμβεί θα είχε αποφευχθεί και η διάσπαση.

Υπάρχει, μάλιστα, η σκέψη να προταθεί να γίνει υποχρεωτικό ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος να είναι τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα μέλος του κόμματος για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα.

Ξεθωριάζει ο ενθουσιασμός για μεγάλη συμμετοχή

Όσον αφορά, πάντως, τον αριθμό των συνέδρων, ο αρχικός ενθουσιασμός για μεγάλη συμμετοχή ακόμα και 5.000 μελών ξεθωριάζει κι όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, από την απογοήτευση δηλαδή της βάσης για τα τεκταινόμενα στο κόμμα.

Είναι ουκ ολίγα τα μέλη που ζουν στην περιφέρεια τα οποία ζητούν την οικονομική συνδρομή της Κουμουνδούρου για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τετραήμερης διαμονής τους στην Αθήνα.

Προβληματισμός για το ευρωπαϊκό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονος είναι, επίσης, ο προβληματισμός για το ευρωμέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κινδυνεύει να εκλέξει λιγότερους από 23 βουλευτές που είναι το μίνιμουμ για να μπορείς να συγκροτήσεις Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Ευρωβουλή.

Νέες εστίες έντασης για το χρόνο εκλογής της ΝΈΑς Κεντρικής Επιτροπής

Το ζήτημα, επίσης, του χρόνου εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής το οποίο θα απασχολήσει το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμα εστία έντασης, ειδικώς στην περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης προτείνει, όπως είναι και το πιθανότερο, να γίνει μετά τις ευρωεκλογές και βάλει και θέμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κι όχι μόνο διά ζώσης για τις εκλογές των νέων μελών της Κ.Ε.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης σήμερα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου του κατεχόμενου δήμου Μόρφου της Κύπρου, στη Βουλή, στις 10.00.

Έπειτα θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, με πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, από τις 11.00 μέχρι τις 13.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ