ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά για καθαίρεση Κασσελάκη – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά για καθαίρεση Κασσελάκη – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τίποτα δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ούτε καν αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει το παρών στη σημερινή νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στις 18.00, κι αφού πρώτα γυρίσει από το Λονδίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με όσους πάντως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις να ισχυρίζονται στο CNN Greece πως θα πρέπει να αποκλείσουμε ουσιαστική υποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ερωτηματολόγιο και, κυρίως, σε σχέση με την ειλημμένη του απόφαση να επανιδρύσει το κόμμα είτε το θέλουν τα μεγαλοστελέχη του είτε όχι.

Προεδρικοί, εξάλλου, αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα καθαίρεσης Κασσελάκη «με τυχόν πρόταση τυχόν Κεντρικής Επιτροπής που τυχόν να συνεδριάσει την Τετάρτη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ελεγχόμενο τον θέλουν, όχι καθαιρεμένο», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Υπενθυμίζουμε πως για καθαίρεση του προέδρου πρέπει να αποφασίσει η πλειοψηφία του συνεδρίου ύστερα από πρόταση τουλάχιστον 151 μελών της ΚΕ. Αν κάτι τέτοιο συμβεί- οι προεδρικοί τουλάχιστον ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν αυτές οι πλειοψηφίες- ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε διαρκές συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Όπως πληροφορούμαστε, από την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπιστώνεται πλειοψηφία προεδρικών, όχι πάντως στο βαθμό του 75%- 25% που ίσχυε υπέρ του Αλέξη Τσίπρα στο τρίτο συνέδριο του Μαΐου του 2022.

Οι ίδιες προεδρικές πηγές, επίσης, κάνουν λόγο για ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας που συνιστά νίκη Κασσελάκη γιατί παρά τις αιχμές που εμπεριέχει, στην ουσία νομιμοποιεί τη συζήτηση για την αλλαγή ακόμα και της ονομασίας αλλά και του πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος.

«Πώς είναι δυνατό αυτοί που έζησαν δίπλα του τον πόλεμο σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή των συνιστωσών το 2008 να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα για followers που χρησιμοποιούσαν και τα στελέχη της Ομπρέλας που αποχώρησαν», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι οι προεδρικοί που μιλούν για πισωγύρισμα με την έννοια πως ο κ. Κασσελάκης θα ήθελε οι αλλαγές που προτείνει να περνούσαν από το συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ας κρατήσουμε, πάντως, και για αυτό το τελευταίο έναν αστερίσκο.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να παρέμβει πριν το συνέδριο, χωρίς τίποτα να είναι βέβαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ