ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή e-mail προς την Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου

Προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή e-mail προς την Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνο, σχετικά με τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού τα οποία έφτασαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Γιώργο Νούλη, θα διερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Θα συνεργαστώ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρει σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απόδημους, ότι: «Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, πως: «σε κάθε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία από οποιονδήποτε πολίτη ερευνάται από την αρμόδια Αρχή Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Επίσης η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρει ότι «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Έρευνα για αποστολή μαζικών email

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της, η Αρχή επισημαίνει :

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου ψηφοφόροι του εξωτερικού έλαβαν ένα διαφημιστικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Πολλοί προχώρησαν σε καταγγελίες, δεδομένου ότι δεν είχαν αποδεχθεί την αποστολή προεκλογικού υλικού, όπως προβλέπεται από το GDPR. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι έλαβαν το email σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχαν χρησιμοποιήσει για να εγγραφούν στους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, δηλαδή ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχε στην κατοχή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Η απάντηση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε στις κατηγορίες τονίζοντας ότι έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες οδούς για τη διαδικασία και ότι ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

»Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ