ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και μετά τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση και το νέο κοινωνικό κράτος τι;

Και μετά τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση και το νέο κοινωνικό κράτος τι;
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα και να δείξει ότι καταβάλλει προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για την παραγωγή σημαντικού έργου.

Από τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Πάρου (την προσεχή Παρασκευή) έως την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων μέχρι την ημέρα που θα παραμείνει ανοιχτή η Βουλή στις 5 Αυγούστου. Και φυσικά αμέσως μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Το Μαξίμου προσπαθεί με όλα τα μέσα να κρατήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις ζωντανό, παράγοντας πολιτική. Κύρια μέριμνά του παραμένει ωστόσο το να δείξει στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες ότι το κράτος δεν είναι απόν και ότι στο μέτρο του δυνατού θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει αδικίες όπως για παράδειγμα η «μεγάλη πληγή» της απώλειας του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους.

Προεδρεύοντας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στο ΕΚΑΣ θυμίζοντας πως επρόκειτο για δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές «χωρίς καμία πρόβλεψη για αντικατάστασή του».

Εξ αυτού του λόγου εξήγγειλε μία δέσμη μέτρων που κατά την άποψη της κυβέρνησης μπορούν να αμβλύνουν την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

  • Θεσμοθέτηση της πλήρους απαλλαγής για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη. Στο εξής δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους.
  • Απαλλαγή για όσους δικαιούχους χάνουν την παροχή ΕΚΑΣ από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • Ένταξη, κατ' εξαίρεση, για όσους δικαιούχους έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της παροχής που χάνεται.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Διατήρηση κατ' εξαίρεση της ισόποσης παροχής ΕΚΑΣ για έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα) σε περιπτώσεις για τις οποίες το ΕΚΑΣ χάνεται και για τους δύο.


Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο με στόχο να αντισταθμίσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές αναφορές, για το τρέχον έτος έχει διασφαλιστεί πλήρως η δέσμη παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ