Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία για το χρονοδιάγραμμα - Τι προβλέπεται
Στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την υπογραφή 50 βουλευτών του Σώματος την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των Τεμπών.
Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στάθηκε δημοσίευμα εφημερίδας περί «μονταζιέρας» στις συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας το βράδυ του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, την οποία κάλεσε να στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία χρειάζεται η στήριξη 50 βουλευτών που ούτως ή άλλως υπάρχουν, αφού την πρόταση δυσπιστίας ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ.
Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία.
«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αυτή τη φορά θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη θεσμική παρακμή», τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Κρύβετε την αλήθεια, τα Τέμπη συμβολίζουν την ηθική και πολιτική σας κατάρρευση. Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε και η εξεταστική Επιτροπή απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες. Η μόνη σας αγωνία είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και πως ο μόνος που φταίει είναι ο σταθμάρχης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η απάντηση Βορίδη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσυπέγραψαν «ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ζητώντας την άμεση πρόοδο της διαδικασίας.
Η πρόταση δυσπιστίας
Δείτε το υπογεγραμμένο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
«Το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε ανεπίτρεπτα κενά στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς και ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία είτε βρίσκονταν εκτός λειτουργίας είτε δεν είχαν καν τοποθετηθεί τη στιγμή της πολύνεκρης τραγωδίας, όπως επανειλημμένως και με ρητό τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις, κεντρικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των εμπλεκόμενων φορέων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση δυσπιστίας.
Τι προβλέπει η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με το Άρθρο 84:
- H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
- H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
- H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται η συναίνεση από 50 βουλευτές.