ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρέιζερ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη βρετανική ιδιοκτησία για να επιστραφούν»

Φρέιζερ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη βρετανική ιδιοκτησία για να επιστραφούν»

Το Βρετανικό Μουσείο ζητάει αναγνώριση «ιδιοκτησίας» των Μαρμάτων από την Ελλάδα προκειμένου αυτά να... επιστραφούν

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε μία διαφορετική προσέγγιση από όσες είχαν προτάξει μέχρι τώρα οι Βρετανοί, προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λούσι Φρέιζερ, γύρω από την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, η κα Φρέιζερ απαντώντας σήμερα (22/5) σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα.

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Τα αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας», είπε αρχικά η υπουργός, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των γλυπτών, τόνισε πως:

«Αποκτήθηκαν νόμιμα, άρα μας ανήκουν»

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα»

Ουσιαστικά, η νέα αυτή εκδοχή απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε η κα Φρέιζερ τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας.

Κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση μέχρι τώρα από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ακόμη και ο Ρίσι Σούνακ, έθετε διαφορετικού τύπου ενστάσεις γύρω από το ελληνικό αίτημα.

Η διαφορετική προσέγγιση Βρετανικού Μουσείου

Αξίζει να σημειωθεί πως η βρετανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Express and Star», αναφέρει πως «ωστόσο, ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην Υπουργός Οικονομικών, φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ έχει δηλώσει πως υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνει με την Ελλάδα για να μοιραστούν τα αντικείμενα».

Και το βρετανικό ΜΜΕ συνεχίζεται λέγοντας πως η Ελλάδα απαιτεί εδώ και δεκαετίες την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προβάλλοντας την παράνομη απόκτησή τους κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου - κάτι που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτει.

Οι επαφές Γεραπετρίτη με Όσμπορν

Την ίδια ώρα, από την ελληνική κυβέρνηση, το θέμα έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει ασχοληθεί προσωπικά και ενώ ήταν υπουργός Επικρατείας, έχοντας ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο έχει οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης με τον Βρετανό αξιωματούχο να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ