ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα αποτελεί απολυτή προτεραιότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

«Το πρόβλημα επιμένει κυρίως στον πληθωρισμό των τροφίμων. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, ρεαλισμό και γνώση της κατάστασης», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και τη στήριξή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό».

«Με την επιστολή μου στην πρόεδρο της Κομισιόν εξήγησα ότι δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές στα κράτη. Η πρακτική αυτή τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τροφοδοτεί το γενικό πληθωρισμό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ένωση οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν υπήρξε κάποια ανάλογη πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση.

«Από την αντιπολίτευση ακούω μόνο σκληρή κριτική αλλά ακοστολόγητες προτάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Επιμένετε στην μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και δεν πέτυχε. Το μέτρο αυτό θα στοιχήσει 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. Συνολικά 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Αν εφαρμοστούν σημαίνει μόνο ένα πράγμα, την χρεωκοπία. Δεν μπορούμε ανέξοδα να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό».

«Οι μύθοι της ακρίβειας»

  • «Η Ελλάδα πρωταθλήτρια της ακρίβειας», Δεν ισχύει αυτό. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες, είπε ο πρωθυπουργός.
  • «Έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας». Καμία από τις δύο δεν πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Εδώ και μια δεκαετία ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στέρησε το 30% του ΑΕΠ και έκλεισαν επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για αυτή την οικονομική καταστροφή», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
  • «Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα». Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση μόνο φέτος 7 δισ. για παροχές, έχοντας προηγουμένως φορολογήσει τις μεγάλες εταιρίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα κατά της ακρίβειας

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ενδεικτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων:

Μείωση 50 φόρων
Αύξηση αφορολόγητου
Παρεμβάσεις στην α' κατοικία με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»
Προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής 5%
Φορολόγηση διυλιστηρίων για υπερκέρδη
Αύξηση μισθών
Αύξηση επιδόματος μητρότητας
Κοινωνικές παροχές ύψους 7 δισ. ευρώ

Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής τετραετίας

«Η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές. Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής τετραετίας συνδέονται και με τις δικές μας προτεραιότητες, όπως η ρύθμιση των αθέμιτων πρακτικών από τις πολυεθνικές, η νέα κοινή αγροτική πολιτική, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και η αμυντική πολιτική», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Εσείς στην αξιωματική αντιπολίτευση μετατρέπετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, το να είναι η Ελλάδα δυνατή στην Ευρώπη είναι σημαντικό ώστε να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη και γνώση. Ζυγίζουν, αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν. Σήμερα σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσει ο λαός »

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ