ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Συστηματική κι εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Συστηματική κι εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη

Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

INTIME NEWS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Για συστηματική κι εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας κατηγορούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο προσθέτουν πως στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για μια πραγματικότητα σκληρή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που φανερώνει επίμονα ότι η ΝΔ αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, να φορολογήσει τα υπερκέρδη και να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερπλεονάσματα.

«Είναι σαφές πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως τουλάχιστον στην κυβέρνηση προχώρησαν σε έκπτωση 50% στην κοστολόγηση του προγράμματός τους, από τα 80 δισ. ευρώ του Άκη Σκέρτσου, στα 40 δισ. ευρώ σήμερα Παρασκευή: «Είναι κι αυτό ένα βήμα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των υπολογισμών τους».

Ως προς την εκδοχή κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της ΝΔ, στην Κουμουνδούρου εστιάζουν σε τέσσερα σημεία:

  1. «Αγνοεί έσοδα από την ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα. Συγκεκριμένα, δεν υπολογίζει ότι 6,3 δισ. ευρώ μερισμάτων (εκ των 6,7 δισ. ευρώ) φορολογούνται στα μεγάλα εισοδήματα με συντελεστές 38 έως 49%. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και όχι σε 1,9 δισ. ευρώ.
  2. Φορτώνει την κοστολόγηση με τριπλάσιο ποσό προκαταβολής φόρου. Από τις δηλώσεις του 2023 των νομικών προσώπων, προκύπτει συνολικό ποσό προκαταβολής φόρου στα 3,76 δισ. ευρώ, το οποίο όμως συμψηφίζεται με το ποσό της προκαταβολής του προηγούμενου έτους, η οποία είναι 2,64 δισ. ευρώ. Αυτό που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορά, δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ.
  3. Αγνοεί τις δυνατότητες ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που προσφέρουν τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022 και σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024.
  4. Αδιαφορεί για τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη του 2023, παρότι η Κομισιόν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ