ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ για την καταδίκη Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές

Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ για την καταδίκη Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές
INTIME

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τις αλβανικές Αρχές, για την καταδίκη του Φρέντη Μπελέρη.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τον προβληματισμό του όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν και την προεξόφληση της καταδίκης του».

Το ΥΠΕΞ καλεί τις αλβανικές Αρχές «να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη.

Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία. Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Φρέντης Μπελέρης: Ο Ράμα πέτυχε τον σκοπό του, θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει κρατούμενος από τις 12 Μαΐου 2023 και βάσει της σημερινής απόφασης θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο, καθώς επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των δύο ετών από το δικαστήριο. Το μεσημέρι της Τρίτης (25/6) ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, σχετικά με την απόφαση του αλβανικού εφετείου:

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα.

Με την καταδίκη μου, ο Έντι Ράμα πέτυχε το στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής.

Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή - χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού - εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί.

Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν.

Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ.

Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι».

Δύο έτη φυλάκισης στον Φρέντη Μπελέρη - Παραμένει κρατούμενος

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επεβλήθη νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (25/6) από το δικαστήριο στον εκλεγμένο Δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντη Μπελέρη.

Θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αμέσως μετά την απόφαση ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης έκανε λόγο για «απόφαση ντροπή με μια δίκη παρωδία».


Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός απροόπτου οι όροι για την αποφυλάκισή του θα έχουν εκπληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ