ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκβιασμό βλέπει ο Τσίπρας στο «μπαϊράκι» Σκουρλέτη και 53

Εκβιασμό βλέπει ο Τσίπρας στο «μπαϊράκι» Σκουρλέτη και 53
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες το Μαξίμου καθιστά σαφές ότι η γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου, όποια κι αν είναι αυτή, δεν θα επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης ούτε θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίαζε για να αποφασίσει επί της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, διαμήνυε μέσω της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ θα συνεχίσει το έργο της και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, έστειλε μήνυμα πρωτίστως στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην ετοιμάζεται για εκλογές λέγοντας προς τα μέλη του νεοεκλεγμένου οργάνου: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις όμως τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός», προβλέποντας πως τις επόμενες ημέρες «η ΝΔ και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά».

Η κυβέρνηση έχει όμως μπροστά της ανοιχτό και το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να εξειδικευθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός απέφυγε ωστόσο τις αναφορές στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Πάνο Σκουρλέτη και την ομάδα των 53 να ζητούν νέα διαπραγμάτευση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΟΙ σχέσεις Τσίπρα-Σκουρλέτη μετά τον αποκλεισμό του δεύτερου από το πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου βρίσκονται στο ναδίρ και όλα δείχνουν πως δύσκολα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μπορεί να παραμείνει στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου ερμηνεύει ως «εκβιασμό» τις αναφορές του υπουργού πως δεν προτίθεται να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, ενώ το περιβάλλον Σκουρλέτη κάνει λόγο για λάθος κίνηση από πλευράς Τσίπρα να τον αποκλείσει από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Τα πράγματα περιπλέκει η παρέμβαση της κίνησης των 53 οι οποίοι με άρθρο τους στο site της τάσης «Commonality» εξηγούν γιατί έχει δίκιο ο Πάνος Σκουρλέτης καλώντας «να δώσουμε μαζί την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα». Εξηγούν δε ότι «κάτι που μπορεί να φαίνεται ως ένα νούμερο, όπως για παράδειγμα η πώληση του 17% της ΔΕΗ που είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να είναι πολύ σαφές σε όλους μας τι συνέπειες θα έχει ευρύτερα στην κοινωνία και στις ταξικές ισορροπίες μετά από λίγο».

Έχει σημασία να φανεί εάν το επόμενο διάστημα κάποιοι από τους 53 θα αναπτύξουν αντιπολιτευτικό πόλο μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ενοχλημένο τόσο από την στάση του υπουργού του όσο και από τις βολές μερίδας των 53 που έχουν ως στόχο τον ίδιο και στενούς του συνεργάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ