ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Διαχείριση της ήττας στο ΣτΕ επιχειρεί το Μαξίμου

Τηλεοπτικές άδειες: Διαχείριση της ήττας στο ΣτΕ επιχειρεί το Μαξίμου
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Τρόπους αντίδρασης στο βαρύ πολιτικό πλήγμα που δέχτηκε από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες αναζητεί από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επόμενη μέρα μετά την κατεδάφιση του νόμου για την χορήγηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων βρίσκει σε περισυλλογή το πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο κύκλοι του Μαξίμου προδιαθέτουν πως η κυβέρνηση «συνεχίζει την πορεία της», σεβόμενη βεβαίως την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ήδη, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε τα μεσάνυχτα ότι η κυβέρνηση καταθέτει την Δευτέρα στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαίωσης για την λειτουργία των καναλιών, ενώ πέρασε και στην αντεπίθεση κρίνοντας ουσιαστικά ως αρνητική την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι το ίδιο δικαστήριο όρισε ως μη αντισυνταγματικά τα μνημόνια και το μαύρο στην ΕΡΤ.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν πως μέχρι να υπάρξει αδειοδότήση από το ΕΣΡ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πει σε κομματικά στελέχη ότι από δικαστικές αποφάσεις δεν πέφτουν κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει φυσικά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την ακύρωση του νόμου της με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς.

Καταρχήν, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέμενε μαζί με τον Νίκο Παππά και το υπόλοιπο επιτελείο του Μαξίμου την δικαστική απόφαση φέρεται έτοιμος να προχωρήσει πλέον στον κυβερνητικό ανασχηματισμό και για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και για να κάνει διορθώσεις στο υπουργικό συμβούλιο που θα βοηθήσουν την από εδώ και πέρα κυβερνητική πορεία.

Με βάση τα όσα είπε προσφάτως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας που «έτρεξε» τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ωστόσο απομένει να φανεί εάν η χθεσινή απόφαση θα επηρεάσει και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται να δώσει νέο ρόλο στον κ. Παππά ακριβώς για να επιβεβαιώσει ότι τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του και να τού δώσει κι ένα πολιτικό δίχτυ προστασίας. Άλλωστε, η κατάρριψη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες αντανακλά και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανειλλημμένως υπερασπίστηκε την κυβερνητική γραμμή για την κάθαρση στο τηλεοπτικό τοπίο.

Όπως και να έχει όμως, η κυβέρνηση έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα, βλέποντας να ακυρώνεται το μεγάλο της αφήγημα στην μάχη κατά της διαπλοκής, με αφετηρία τη προσπάθειά της να επιβάλει τη νομιμότητα στο πεδίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Διαβάστε επίσης

Οργισμένη αντίδραση Μαξίμου στο «μαύρο» του ΣτΕ - Τρέχει για νέο νόμο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ