ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Η «μάχη χαρακωμάτων» και το παρασκήνιο της απόφασης του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Η «μάχη χαρακωμάτων» και το παρασκήνιο της απόφασης του ΣτΕ

Στα χαρακώματα παραμένουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με φόντο το τηλεοπτικό τοπίο, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Η κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με τον υπουργό Επικρατείας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το ΣτΕ να κάνει γνωστό πως θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα για την κατοχύρωση της προσωρινής άδειας από ιδιοκτήτες καναλιών, που θα πρέπει να πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν προσωρινή άδεια εκπομπής.

Το Μαξίμου αν και σε δεινή θέση μετά την απόφαση του ΣτΕ, ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και περνά στην αντεπίθεση, αφενός επισπεύδοντας τη διαδικασία για τη συγκρότηση ΕΣΡ και αφετέρου επιχειρώντας να καταδείξει πως ό,τι συνέβη στο τηλεοπτικό τοπίο το τελευταίο διάστημα οφείλεται ουσιαστικά στην άρνηση της ηγεσίας της ΝΔ να αποδεχτεί την πραγματικότητα που επιβάλει να γίνει μία ρύθμιση στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών.

Πρώτα ΕΣΡ και μετά η ρύθμιση-γέφυρα

2272752

Πηγή: EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Χαρακτηριστικό είναι πως σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ζήτησε να είναι έτοιμη προς κατάθεση τη Δευτέρα η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία εξετάστηκε διεξοδικά. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ πριν από την κατάθεση της νομολογίας.

Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων θα συγκληθεί τη Δευτέρα με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι, εφόσον η αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην συγκρότηση ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να διενεργήσει και τον διαγωνισμό για τις άδειες, τότε θα καταθέσει την νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τροπολογία για την βεβαίωση λειτουργίας των καναλιών να κατατεθεί ούτως ή άλλως.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

2013468

Πηγή: EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Με βάση την κυβερνητική ρύθμιση όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού θα πρέπει να καταβάλουν συγκεκριμένο τίμημα και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σε υποδομές και προσωπικό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αίτημα για λήψη βεβαίωσης λειτουργίας, ή αλλιώς προσωρινής άδειας, μπορούν να υποβάλουν όχι μόνο τα υφιστάμενα κανάλια, αλλά και όσοι από τους υπερθεματιστές πήραν άδεια –όπως επίσης και οποιοσδήποτε επιχειρηματίας διασφαλίζει τις προδιαγραφές που θα θέτει η ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καθορίσει το τίμημα, το οποίο θα είναι συγκεκριμένο για όλους όσοι διεκδικούν μία προσωρινή άδεια, έως ότου το νέο ΕΣΡ διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επιμένει σε συγκρότηση ΕΣΡ και εκλογές η Νέα Δημοκρατία

2475068

Πηγή:EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Εκτός από τη Διάσκεψη των προέδρων για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με την απόφαση του ΣτΕ και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο τηλεοπτικό τοπίο να εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν βασικό αντικείμενο συζήτησης.

Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν σταθερά «την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστή την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό πεδίο, η οποία θα επαναφέρει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και θα καταργεί τον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγορεί ότι «πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου».

Η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Μέτωπο με τους δικαστές

2617429

Πηγή: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/φωτογραφία αρχείου

Εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το νέο μέτωπο που άνοιξε με τους Δικαστές, προχωρώντας σε επικριτικά σχόλια για την απόφαση του ΣτΕ που είχαν ως στόχο να αφυπνίσουν την λαϊκή συνείδηση απέναντι σε μία αδικία που θέλει τα χρήματα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να επιστρέφουν στους πλούσιους, αφήνοντας 15.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Με γραπτή δήλωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στην πρωτοφανή, από μέρους της κυβέρνησης, επίθεση στην Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως ρόλος της είναι η δίχως σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις κρίση των υποθέσεων.

Σχολιάζοντας όλα όσα ειπώθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες και τον νόμο Παππά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης, με απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές».

Το παρασκήνιο της απόφασης του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός με πλειοψηφία 14 ψήφων ενώ 11 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας. Η απόφαση επί της ουσίας αναγνωρίζει την πλήρη αρμοδιότητα του ΕΣΡ στην όλη διαδικασία αδειοδότησης και ως εκ τούτου η διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματική.

2621467

Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Της απόφασης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος αναφέρουν ότι στις πολύωρες πέντε διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπήρξαν έντονες νομικές αντιπαραθέσεις, στρατηγικοί ελιγμοί, αλλά και μεταστροφές, που εκδηλώθηκαν στην πορεία διεύρυνσης της «νομικής αλήθειας» και οι οποίες δεν ήταν άσχετες και ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα.

Η «μάχη χαρακωμάτων» εντός κι εκτός του ΣτΕ εντάθηκε με εξωτερικές βολές και πυρά συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τη διαρροή «κίτρινων» και «ροζ» πληροφοριών που μόνο ανεπηρέαστα δεν άφησαν κάποια μέλη του ΣτΕ.

Έτσι, λίγα 24ωρα πριν την καθοριστική διάσκεψη, έπεσαν στο τραπέζι διάφορες... μεσοβέζικες λύσεις, με πρόταση ακόμη και να μην υπάρξει άμεση ακύρωση, αλλά να δοθεί προθεσμία μερικών μηνών για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να επανεξετάσει το διαγωνιστικό πλαίσιο και τη νομιμότητά του.

Στην 5η Διάσκεψη οι 25 ανώτατοι δικαστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις προτάσεις, για να επιλέξουν ανάμεσα στην εισήγηση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, στην εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την αντισυνταγματικότητα λόγω της γνωστής παράκαμψης του ΕΣΡ και στον «τρίτο δρόμο» της διορθωτικής προθεσμίας που προτάθηκε και με παραλλαγές ως προς τη χρονική διορία και τις «επεμβάσεις» που θα μπορούσαν να γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα σε ένα κλίμα έντονων αλλά πάντως κόσμιων νομικών αντιπαραθέσεων προέκυψε μια τριπλή διαφοροποίηση απόψεων, αφού κάποιοι που ήταν γνωστό ότι υποστήριζαν την αντισυνταγματικότητα, φάνηκε να μετακινούνται προς την τρίτη συμβιβαστική λύση.

Έτσι, στο πλαίσιο των σχετικών ψηφοφοριών διαφάνηκε ένα «ρήγμα», που προς στιγμήν έδινε την εντύπωση ότι πλειοψηφεί -πλασματικά- η άποψη ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, αφού τη θέση αυτήν υποστήριζαν συνολικά 11 από τους 25 δικαστές, ενώ 9 ήταν σαφώς τοποθετημένοι υπέρ της αντισυνταγματικότητας και της ακυρότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας και οι υπόλοιποι 5 τάσσονταν με τον «τρίτο δρόμο», που εμμέσως αποδεχόταν βέβαια ότι ο νόμος πάσχει, αφού ζητούσε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ ως αποκλειστικά αρμοδίου να χειριστεί το όλο θέμα των αδειοδοτήσεων.

2621457

Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μπροστά στο προς στιγμήν διαφαινόμενο αδιέξοδο, οι 5 δικαστές που στήριζαν την πορεία του «τρίτου δρόμου» εντάχθηκαν τελικά, κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, στην άποψη της ρητής αντισυνταγματικότητας (την οποία προϋπέθετε άλλωστε η γνώμη τους) και στον «μονόδρομο» της ακύρωσης του διαγωνισμού, με συνέπεια να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα των 14-11 ψήφων.

Κομβικό σημείο των εξελίξεων παρ' ολίγον να αποδειχθεί η έντεχνη διαρροή των γνωστών «ροζ» πληροφοριών που αφού προκάλεσαν εσωτερικούς τριγμούς και προσωρινές ανακατατάξεις, θα ερευνηθούν τώρα και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ