ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος - Κουίκ για τους στόχους τους από τις νέες θέσεις

Κατρούγκαλος - Κουίκ για τους στόχους τους από τις νέες θέσεις
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη (φωτογραφία αρχείου)

Η εξωστρέφεια της οικονομικής διπλωματίας είναι η βασική επιδίωξη του Γιώργου Κατρούγκαλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. 

Μαζί με τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ παρουσία του γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργου Τσίπρα, είχαν την πρώτη τους συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες και περιέγραψαν τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής τους στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναλαμβάνει, όπως είπε, τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Διπλωματίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως ανέφερε, είναι ο συντονισμός και η συνεργασία. Σε ό,τι αφορά στο άμεσο πρόγραμμά του είπε ότι οι πρώτες του επισκέψεις θα είναι στη Βαρσοβία και στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του αναμένεται να μιλήσει στο LSE και στην Οξφόρδη.

Ο κ. Κουίκ, που αναλαμβάνει τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού, είπε ότι προτεραιότητά του είναι η κατάρτιση του νόμου για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η λειτουργία του οποίου ορίζεται από το Σύνταγμα.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Κουίκ έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και το γηροκομείο. Επόμενος σταθμός του η Τζακάρτα όπου θα συμμετάσχει σε αποστολή του ΥΠΕΞ και του ΣΕΒ. Ο κ. Γ.Τσίπρας από την πλευρά του είπε ότι το ενεργειακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση Ελλάδας για θέμα κυρώσεων κατά ιρανικής τράπεζας Saderat, είπε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ανανέωση των κυρώσεων.

Άλλες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τον Απρίλιο του 2016 η Ελλάδα είχε αντιταχθεί στην αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων για οκτώ χρόνια και πρότεινε συμβιβαστική λύση. Ελλείψει νέων στοιχείων, σε βάρος της τράπεζας, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, δεν ήταν νομίμως αποδεκτή η ανανέωση των κυρώσεων, καθώς "αυτό θα ήταν αντίθετο στις αρχές, στις αξίες μας και στο δυτικό νομικό πολιτισμό που επιβάλλει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων και να μην ακολουθούνται πρακτικές “δύο μέτρων και δύο σταθμών”. Είτε είμαστε, ως ΕΕ, κοινότητα δικαίου είτε δεν είμαστε.... Η Ελλάδα στηρίζει και σέβεται τη συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ουδόλως την υπονομεύει. Αντίθετα, ενισχύει την εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας με σεβασμό στις αρχές του δικαίου, δίνοντας το μήνυμα σε όλους ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με δίκαιο τρόπο".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Saderat διαθέτει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά τα 14 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στην Ε.Ε, βρίσκεται στη Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.

Διαβάστε επίσης:
Ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εξωτερικών
Γιώργος Τσίπρας στο CNN Greece: Φθάνοντας το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι ως χώρα να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό
Τα «αγκάθια» για τη δημιουργία ενεργειακού Hub στη χώρα μας
Το ΥΠΕΞ συμβάλει στην αναβίωση της βιβλιοθήκης της Μεγάλης του Γένους Σχολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ