Το τελικό «ραντεβού» της Συνταγματικής Αναθεώρησης: Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις στη Βουλή
Η σημερινή «μάχη» για το Σύνταγμα θα είναι η πρώτη του φθινοπώρου για τη Βουλή, με τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας της 27ης Ιουλίου να μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας στην επόμενη Βουλή.
Σε ένα πολιτικό κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, λίγα 24ωρα μετά την «αυλαία» της ΔΕΘ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κληθούν εκ νέου να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για δεύτερη (και τελευταία φορά) με «φόντο» την πρόταση της ΝΔ για αλλαγές σε 33 άρθρα του Συντάγματος. Η ειδική συνεδρίαση, στην οποία θα παρέμβουν με τις τοποθετήσεις τους ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κορυφωθεί περίπου στις 6 το απόγευμα με την δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία επί των 33 προτεινόμενων προς αναθεώρηση άρθρων, την τελευταία της παρούσας (προτείνουσας) Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός γύρος της 27ης Ιουλίου ολοκληρώθηκε χωρίς ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αποψινή κάλπη, αποδεικνύοντας την βαθιά απόσταση που χωρίζει τα κόμματα, καθιστώντας άγονη την διαδικασία. Τα 33 προτεινόμενα άρθρα της ΝΔ πήραν το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει «παρών» σε όποιες διατάξεις του Συντάγματος συμφωνεί πως πρέπει να αναθεωρηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίζουν. Στην διαφοροποιήσεις, κατά την πρώτη ψηφοφορία, εντάσσεται και το «παρών» της Ντόρας Μπακογιάννη στο άρθρο για τη μία και μόνη εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Η «ανεξήγητη», όπως είχε χαρακτηρίσει από βήματος της ΔΕΘ, στάση της Χαριλάου Τρικούπη, θα βρεθεί στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρά «πυρά» στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ίδιος, μάλιστα, θα προειδοποιήσει ό,τι ο πήχης των 180 βουλευτών στην επόμενη – αναθεωρητέα Βουλή μπορεί να καταστεί ανέφικτος, λόγω των νέων κοινοβουλευτικών συσχετισμών που θα προκύψουν μετά τις κάλπες, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εγκαλέσει εκ νέου τη ΝΔ για πολιτική αναξιοπιστία, θυμίζοντας μάλιστα γεγονότα που η κυβέρνηση – κατά την Χαριλάου Τρικούπη – εργαλειοποίησε τους θεσμούς.
Οι σημαντικές προτεινόμενες αλλαγές από την ΝΔ
Προμετωπίδα των αλλαγών που προτείνονται από την κυβερνώσα παράταξη είναι η σαρωτική αλλαγή του άρθρου 86 προκειμένου να απεμπλακεί η Βουλή από διαδικασίες έρευνας ποινικών υποθέσεων που αφορούν υπουργούς, η αναδιάρθρωση του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ και η θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο με την αλλαγή του άρθρου 103, που θα οδηγεί σε επιβράβευση υπαλλήλων ή σε απομάκρυνση τους. Ψηλά στην ατζέντα είναι και το άρθρο 90, παράγραφος 5 του Καταστατικού Χάρτη προκειμένου οι προαγωγές στις κορυφαίες δικαστικές θέσεις να γίνονται από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, μεταξύ υποψηφίων που προτείνονται από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Στην διατάξεις που ξεχώρισαν, είναι το άρθρο 30, παράγραφος 1 και 5 για την καθιέρωση μίας και μοναδικής εξαετούς θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και οι αλλαγές στο άρθρο 51 παράγραφος 4, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στους εκλογείς που βρίσκονται εντός της Επικράτειας.
Τρίτη και τελική κάλπη μετά τις εκλογές – Ποιες διατάξεις μπορεί να αλλάξουν
Η «μάχη» της συνταγματικής αναθεώρησης δεν ολοκληρώνεται πάντως στην παρούσα Βουλή. Αντίθετα μεταφέρεται στην επόμενη, μετά την κάλπη, με τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς να αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα των συναινέσεων. Εκεί θα κριθεί ο τρίτος και καταληκτικός γύρος, με τον πήχη για την αναθεώρηση κάθε διάταξης να ανεβαίνει στις 180 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση που ΠΑΣΟΚ να δηλώσει «παρών» σε 15 άρθρα που κρίνει και η ίδια η Χαριλάου Τρικούπη ό,τι πρέπει να τροποποιηθούν ως προς το περιεχόμενο, ενδεχομένως να δείχνει το «μονοπάτι» των συνεννοήσεων της επόμενης Βουλής. Μεταξύ των άρθρων που συγκεντρώνουν πιθανότητες συγκλίσεων, μετά τις εκλογές, είναι το άρθρο 16 για την λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, το άρθρο 86 για την αποδέσμευση της Βουλής από την ποινική διερεύνηση Υπουργών μέσω της κατάργησης των προανακριτικών επιτροπών αλλά και το άρθρο 51 για την επέκταση της επιστολικής ψήφου.
Το νέο Volvo XC60 καλύπτει όλες τις καθημερινές μετακινήσεις ηλεκτρικά
09:27
Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 17χρονο έξω από Λύκειο και τον έστειλαν στο νοσοκομείο
09:17
Πώς το Galileo θωρακίζει την αυτονομία της Ευρώπης; Ο Ιωάννης Μπιλιγιάννης απαντά
09:09
«Ξεφεύγουν» οι τιμές στα καύσιμα - Στα 2,16 ευρώ η αμόλυβδη, «αγγίζει» τα 2,20 ευρώ στην Αττική
09:02