ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο Κοντονή: Τα πλημμελήματα θα μετατραπούν σε πρόστιμα

Σχέδιο Κοντονή: Τα πλημμελήματα θα μετατραπούν σε πρόστιμα
Eurokinissi/Αλέξανδρος Ζωντανός

«Ανοιχτή πληγή για τη Δικαιοσύνη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, τη «μεγάλη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι το φαινόμενο αυτό «έχει πάρει διαστάσεις αρνησιδικίας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενεργοποιήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου, ενώ την ίδια στιγμή στο πλαίσιο αποσυμφόρηση των δικαστηρίων προσανατολίζεται στην μετατροπή των μικροποινών πλημμεληματικού χαρακτήρα σε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, κ.λπ.).

Η κατάσταση αυτή, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «εκτός από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια τη Δικαιοσύνη, έχει ως παρεπόμενα αποτελέσματα την αυτοδικία και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης».

Εξετάζεται επίσης πλέγμα προτάσεων για τη διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν είναι ανάγκη ν' απασχολούν τα δικαστήρια. «Δεν είναι δυνατόν τα συναινετικά διαζύγια να δημιουργούν τεράστιο φόρτο εργασίας στους δικαστές, όταν δεν υπάρχει πεδίο αντιδικίας ή εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όταν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν με την επιβολή διοικητικών προστίμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εντοπίζει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής ή της μηνύσεως, μέχρι την ημέρα εισαγωγής τους για εκδίκαση στο ακροατήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ