ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νόμος του κράτους το βοήθημα στους συνταξιούχους με 196 ψήφους

Νόμος του κράτους το βοήθημα στους συνταξιούχους με 196 ψήφους
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με 196 “ναι” υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία που περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των δανειστών. 

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 257 βουλευτές εκ των οποίων «Ναι» ψήφισαν 196 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 61 βουλευτές.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε η Ν.Δ., ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (λόγω εργασιών στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας σημαδεύτηκε από την άγρια κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ανταλλάσοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Ο μεν Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε τον Παύλο Πολάκη «γαϊδούρι» και «κότα λειράτη» και εκείνος απάντησε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έχει γίνει «σκυλί του Σόιμπλε», ενώ βρίσκεται εκτεθειμένος για «ραβασάκια» του ίδιου και της συζύγου που αφορούν προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο τον έντονο διάλογο που είχαν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για το «παρών», το Ποτάμι που επέλεξε την αποχή και την Ένωση Κεντρώων που αποχώρησε από την ψηφοφορία.

«Είναι τόσο κακό να υπάρξει ένα μέτωπο από όλα τα κόμματα σε εκείνους που θέλουν να επιβάλλουν ένα περιβάλλον ασφυξίας στη χώρα και φεύγετε ένας – ένας για να μην γίνετε κομπάρσο του Τσίπρα;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Διαμήνυσε δε, ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν συνιστά πλαστή συναίνεση στην κυβέρνηση, ούτε γίνεται κανείς κομπάρσος, αλλά γιατί κάποιοι, που δεν θέλησε να ονοματίσει, εννοώντας προφανώς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτελούν μόνιμη πληγή για τη χώρα, με τις τρικλοποδιές που βάζουν σε αυτονόητα θέματα. Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Βούτσης στη βουλή.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για μια ενδιάμεση λύση ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τους δανειστές, καλώντας παράλληλα, την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε παρέμβασή του ζήτησε να επανακαταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση αφού κλείσει η αξιολόγηση και έχει πιστοποιηθεί το πλεόνασμα. «Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα στήριζε την τροπολογία σας», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Διαβάστε ΕΔΩ όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ