ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει τακτική η ΝΔ για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά

Αλλάζει τακτική η ΝΔ για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ικανοποίηση έχει προκαλέσει στα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ, η απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για την αναστολή της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Και αυτό γιατί θεωρούν πως μετά το “παρών” στο έκτακτο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το κλίμα θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τους ίδιους στις εκλογικές τους περιφέρειες αν η ΝΔ αποφάσιζε να κρατήσει παρόμοια στάση και στο θέμα του ΦΠΑ.

Αν και είναι σαφές πως αυτή η κίνηση δημιουργεί ερωτηματικά και δείχνει τη ΝΔ να αλλάζει στάση σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στο κόμμα σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως η υπόθεση αυτή είναι τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η δημοσιονομική διαχείριση του ζητήματος είναι ελάχιστη, ενώ υπενθυμίζουν πως για τον ΦΠΑ στα νησιά η θέση της ΝΔ ήταν πως δεν έπρεπε να πειραχθεί πουθενά. “Ήδη τα 2/3 έχουν υποστεί την κατάργηση και πλέον μιλάμε για αναστολή”, τονίζουν επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να παραμείνει το ειδικό καθεστώς και για ειδικούς λόγους.

Όπως λένε, το καθεστώς αυτό κατάφερε να το πάρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως αντιστάθμισμα με την είσοδό μας στην ΕΟΚ. “Τα νησιά έχουν πληγεί από το προσφυγικό, το κόστος είναι τεράστιο, πολλαπλάσιο του ΦΠΑ. Από την αρχή για όλο το Αιγαίο ήμασταν αρνητικοί”, τονίζουν στο CNN Greece στελέχη της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πάντως πως μετά τις έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος για το «παρών» στη Βουλή για τις συντάξεις, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ. Βουλευτές του κόμματος φρόντισαν να στείλουν τα μηνύματά τους στο Μοσχάτο, τονίζοντας πως το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε το «ναι» στον ΦΠΑ.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογη σύσκεψη και για τις συντάξεις, όπου και πάλι η πλειοψηφία των βουλευτών είχε διαφορετική άποψη. Πληροφορίες του CNN Greece πάντως, θέλουν τη ΝΔ να «έβαλε νερό στο κρασί της» και να άλλαξε, αν και δεν το παραδέχεται, στρατηγική και στάση, μπροστά στο ενδεχόμενο τελικά οι εταίροι να μην δημιουργήσουν συνθήκες εμπλοκής με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων και του ΦΠΑ και να προχωρήσει κανονικά η αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ