ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία.

Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους εντός Βουλής, έξω από το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιείται το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τη βαριά φορολογία που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

Η πρώτη μέρα τη συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στρέφουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έφερε προς ψήφιση αντισυνταγματικές διατάξεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, σημείωσε πως η κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου προφανώς λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της, καλωσορίζοντας με εμφανώς ειρωνική διάθεση τη στροφή της στα αντίμετρα. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι ενώ βλέπουμε τροπολογίες για τα αντίμετρα, η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα, ενώ εγώ λέω ότι θα τα εφαρμόσω αν έχουμε λύση για το χρέος», ανέφερε.

Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρξει λύση για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα νέα είναι τόσο καλά που ίσως αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα», θυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ