ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το νομοσχέδιο για την Παιδεία

«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», που ψηφίζεται την Τρίτη, με πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βέλη τόσο για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όσο και για την κατάθεση τροπολογιών σε αυτό.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του για την ομαλή λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρθηκε στην επαναφορά του ασύλου για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών και στη συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Νέα Δημοκρατία.

Τσίπρας: Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων» και συμπλήρωσε: «Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "σαρβάιβορ". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι».

4193384


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

Μητσοτάκης: Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί

«Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως αυτό το νομοσχέδιο στο μέλλον θα αποτελεί απλώς μία απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιρού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ίδιου του προεδρείου και του προέδρου του Κοινοβουλίου.

4193464


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Είναι συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί το προαύλιο της Βουλής να μετατρέπεται σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, περίπου να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε, παράλληλα, ότι έχει στείλει δύο επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει λάβει καμία γραπτή απάντηση. «Τώρα για αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε μέσα σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και επανήλθε στα θέματα της Παιδείας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους- είχαν στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. «Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», σχολίασε και έκανε λόγο για επικίνδυνη συγκυβέρνηση.

Τσίπρας: Ακραία νεοφιλελεύθερο το πρόγραμμα του Μητσοτάκη

4193379


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι διαθέτει ακραία νεοφιελεύθερο πρόγραμμα και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο. Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την παιδεία των παιδιών των λαϊκών περιοχών. Του καταλόγισε ότι αντιδρά και στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έρθει μετά τη θερινή ανάπαυλα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Κουτσούμπας: Προκλητικό πανηγύρι η έξοδος στις αγορές

4193321


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Νωρίτερα στο βήμα της Βουλής είχε ανέβει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «προκλητικό πανηγύρι», όπως είπε, που έστησε για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, επικρίνοντας παράλληλα και την αντιπολίτευση για τον τρόπο που πολιτεύεται.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, σημείωσε πως παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση οι πολίτες παραμένουν γονατισμένοι και συνεχίζουν το ποδήλατο. Αναρωτήθηκε αν η επιστροφή στις αγορές σημαίνει και κατάργηση των μνημονιακών νόμων και πάγωμα των σκληρών μέτρων που έχουν περάσει, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις.

«Κάνετε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφοροποιηθείτε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε ότι βολεύει όλες τις πλευρές κι γι αυτό συντηρείται η αντιπαράθεση για επιμέρους θέματα, όπως η εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή και οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ