ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης για Eldorado: Αδιανόητο μια εταιρία να πολιτικολογεί (vid)

Σταθάκης για Eldorado: Αδιανόητο μια εταιρία να πολιτικολογεί (vid)
EUROKINISSI

Αδιανόητο χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειαςκαι Περειβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, το γεγονός μια εταιρία να τοποθετείται κατά του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης μιας χώρας. Ο κ. Σταθάκης, καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εξήγησε πως επιθυμεί να μείνει μόνο στο θεσμικό πλαίσιο ενώ ξεκαθάρισε πως η διαδικασία της Διαιτησίας για το αδιέξοδο που έχει προκύψει με την εταιρία Eldorado Gold, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα με πρωτοβουλία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο κ. Σταθάκης είπε πως εμπόδιο στην επένδυση της εταιρίας δεν αποτελούν μόνο οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά και το γεγονός ότι η εταιρία οφείλει να φτιάξει μονάδα στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με το ελληνικό κράτος και να μην εξάγεται το μετάλλευμα για επεξεργασία στο εξωτερικό ώστε να υπάρχουν οφέλη στη χώρα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να υπάρχουν τρία στάδια. Πρώτον, να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία. Δεύτερον, η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας (όπου και ο βασικός όγκος της επένδυσης της συγκεκριμένης εταιρείας) να είναι πλήρης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου - και τρίτον, η αδειοδότηση της περιοχής των Σκουριών που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, να ενταχθεί και αυτή στη διαιτησία».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρά απολύτως θεσμικά, σεβόμενη απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αν αναστείλει τη λειτουργία της η εταιρία, είπε ο κ. Σταθάκης, δεν θα έχει άλλοθι να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ όπως ο ίδιος εξήγησε, η βασική επένδυση της εταιρίας είναι στην Ολυμπιάδα, που είναι 100% αδειοδοτημένη και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στραφούν στην εταιρία να μάθουν το γιατί.

Σε ερώτημα σχετικά με το κίνημα κατά της εξόρυξης, το οποίο έχει στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με αφορμή τη δήλωση της η κ. Ιγγλέζη ότι είναι υπέρ της αποχώρησης, ο κ. Σταθάκης είπε πως είναι σεβαστές οι αντιδράσεις, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και οι περιβαλλοντικοί όροι είναι πιο αυστηροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ