ΠΡΟΣΩΠΑ

Τσαρλς Μάνσον: το «μυαλό» πίσω από το πιο άγριο έγκλημα στην ιστορία του Χόλιγουντ

Τσαρλς Μάνσον: το «μυαλό» πίσω από το πιο άγριο έγκλημα στην ιστορία του Χόλιγουντ
CDCR/via REUTERS

Ο ίδιος δεν σκότωσε ποτέ, όμως ήταν ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους στις ΗΠΑ. Ο Τσαρλς Μάνσον, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 83 ετών, έχοντας περάσει τα τελευταία 45 χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος για τα αποτρόπαια εγκλήματα που ενορχήστρωσε και τα οποία εκτέλεσαν οι «πιστοί» του.

Άνεργος, υπόδικος, επίδοξος τραγουδιστής, με ένα μείγμα τεχνικών χειραγώγησης και έχοντας ως «ευαγγέλιο» μία στρεβλή εκδοχή του White Album των Beatles (με τους οποίους είχε μανία), προσηλύτισε ανθρώπους, οδηγώντας τους μεθοδικά σε ένα έγκλημα που – όπως ακριβώς επεδίωκε – έμεινε στην ιστορία.

Τη δεκαετία του 1960 ο Μάνσον, πρώην κατάδικος, συγκέντρωσε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες μια ομάδα ανθρώπων και σχημάτισε την οργάνωση «Οικογένεια Μάνσον», τα μέλη της οποίας έτρεφαν απόλυτη λατρεία προς το πρόσωπό του.

187422841


Πηγή:EPA/CALIFORNIA DEPARTMENT OF CORRECT HANDOUT

Στον κόσμο του Μάνσον, επρόκειτο να γίνει επανάσταση των αφροαμερικανών και θρίαμβός τους επί των λευκών, κάτι που θα μετέτρεπε την Αμερική σε μία «κόλαση ρατσιστικής εκδίκησης». Οι μόνοι που θα έβγαιναν αλώβητοι, αλλά και θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, ήταν – προφανώς – οι ίδιοι, η «οικογένεια». Κι ο Μάνσον επέσπευσε τις εξελίξεις, σκηνοθετώντας ένα έγκλημα που θα χρέωνε στους «μαύρους».

«Πρέπει να κάνουμε ένα έγκλημα που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου»: Αυτό παραδεχόταν, εκ των υστέρων στο δικαστήριο, πως ήταν το σχέδιό του.

2017 11 20T055509Z 295716380 RC1B04B9B900 RTRMADP 3 PEOPLE CHARLESMANSON


Πηγή:REUTERS/File Photo

Κι όντως. Στις 9 Αυγούστου του 1969, υπό τις εντολές του, η «οικογένεια» δολοφονεί πέντε ανθρώπους, στη βίλα του σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι στο Λος Άντζελες.

GettyImages 2662492


Πηγή: Getty images/ideal images/Keystone / Staff

Μεταξύ των θυμάτων, η πρωταγωνίστρια της Νύχτας των Βρικολάκων και σύζυγος (από τον Ιανουάριο του 1968) του Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, η οποία διένυε τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης κι έγινε «θυσία στον Εωσφόρο».

Ταυτοποιήθηκε η σορός ενός ακόμη θύματος του Τσαρλς Μάνσον;

Στον τοίχο, με το αίμα των θυμάτων του, έγραψε «θάνατος στα γουρούνια». Ένα μήνυμα που υπαινισσόταν πως υπαίτιοι της σφαγής ήταν οι εχθροί του, οι «μαύροι» και φιλοδοξούσε να υποκινήσει την ανάλογη αντίδραση εναντίον τους.

O Τσαρλς Μάνσον εμπνέει τον Ταραντίνο

Δικάστηκε και καταδικάστηκε. Αρχικά στην εσχάτη των ποινών, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Παρότι στο πέρασμα των χρόνων, αιτήθηκε πλείστες φορές να αποφυλακιστεί, ο ίδιος δεν έδειξε κανένα σημείο μεταμέλειας, αρνούμενος κάθε πρόγραμμα βοήθειας και εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ