ΠΡΟΣΩΠΑ

«Αντίο» στον Λ. Λιαρόπουλο: Η προφητική του συνέντευξη στο CNN Greece

«Αντίο» στον Λ. Λιαρόπουλο: Η προφητική του συνέντευξη στο CNN Greece

Ένας Μεγάλος και ξεχωριστός καθηγητής Οικονομικών της Υγείας αλλά και της Νοσηλευτικής, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη δημόσια υγεία, ο Λυκούργος Λιαρόπουλος έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή 21 Ιουνίου 2020.

Γνωστός για την βαθιά του γνώση σε θέματα οργάνωσης οικονομικών της υγείας, συγχωνεύσεων των νοσοκομείων αλλά και για το γεγονός ότι έλεγε τα πράγματα έξω από τα δόντια.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι πριν από τρεις μήνες ακριβώς, ο καθηγητής Λιαρόπουλος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN Greece, με αφορμή την πανδημία του COVID-19, επισημαίνοντας πολλά και σημαντικά ζητήματα, γύρω από την επόμενη ημέρα της οικονομίας παγκοσμίως αλλά και από τη δημόσια υγεία.

Είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα τα εξής:

Η ωριμότητα της στάσης μας…

«…Οι ώρες και οι ημέρες που ζούμε είναι ιστορικές για όλους μας με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και πολλά θα κριθούν από την ωριμότητα της στάσης μας.

Αυτή είναι μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα χαρακτηρίσει όχι μόνον το παρόν της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον. Η εμπειρία γειτονικών μας χωρών (όπως Ιταλία, Ισπανία κλπ) είναι συγκλονιστική και … «απειλητική» για εμάς. Κρίνεται ο «χαρακτήρας» ενός λαού που θα πρέπει να «αποδείξει» πως «είναι άλλος». Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η ύφεση που έρχεται θα είναι τραγική…», μας είχε τονίσει.

Στην συνέντευξη, είχε προτείνει μάλιστα μεταξύ άλλων, να επιταχθούν συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές, σημειώνοντας τα εξής:

Άμεση ανάκληση των συνταξιούχων γιατρών

«Το ΕΣΥ και το κάθε σύστημα Υγείας δεν είναι «φτιαγμένο» για τέτοιες κρίσεις. Σημαντική θα είναι η διάθεση χώρων και σε σχολάζουσες υποδομές, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και άμεση κινητοποίηση. Ο ρόλος τεχνικών εταιρειών εδώ μπορεί να είναι σημαντικός, όπως και με τις φωτιές της Ηλείας. Προτείνω, επίσης, την άμεση (χθες) εθελοντική (με κίνητρα) ανάκληση συνταξιοδοτηθέντων υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών).

«Στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δεν έχουμε επιλογή και δεν μπορούμε να διαλέξουμε. Θα μπορούσαν να στηρίξουν το σύστημα Υγείας οι άνθρωποι αυτοί, σε εθελοντική βάση ή με κίνητρα.

Και ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι όταν αρχίζει να μειώνεται η καμπύλη επίπτωσης της ασθένειας, φεύγει το απόθεμα νοσηρότητας. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη, να κάνουμε τα πάντα για να μην βγει ο κόσμος έξω και να μείνει στο σπίτι, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, θα σας έλεγα ακόμη, ότι το σύστημα μας δεν είναι κακό. Αντίθετα έχουμε πολύ σωστούς γιατρούς και γι’ αυτό γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό και δεν έχουμε πρόβλημα απόδοσης. Αυτό που δεν έχουμε τακτοποιήσει, είναι ποιος πληρώνει τι. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό σύστημα υγείας, δεν μπορεί να σηκώσει έναν μεγάλο όγκο νοσηρότητας.

Έρχεται ύφεση και ανεργία

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, είχε τονίσει τα εξής, αναφορικά με το χτύπημα της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας:

«Στον ΟΟΣΑ εκπροσωπούνται οι 36 πλουσιότερες χώρες, με κυρίαρχη την Αμερική. Άρα, το θέμα της πανδημίας του COVID-19, θα απασχολήσει ιδιαίτερα τον ΟΟΣΑ, παρά την αρνητική επιρροή μίας «Τραμπικής» Αμερικής. Η πτώση της κατανάλωσης και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και μόνη ελπίδα η άμεση ανακάλυψη εμβολίου».

Μία ενδιαφέρουσα καριέρα

Ο κ. Λιαρόπουλος, ήταν ομότιμος καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ από το 1994. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, διετέλεσε Πρόεδρος – Γεν. Διευθυντής Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π) Αττικής και Υποδιοικητής του ΙΚΑ 1984-87.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ’63. Σπούδασε Οικονομικά (PhD – Michigan State University-1972). Εργάσθηκε στις ΗΠΑ 1963-1974 ως Ερευνητής Πολιτικής Υγείας και Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Συγγραφέας οχτώ βιβλίων, αρθρογραφούσε τακτικά για θέματα υγείας και γενικότερης πολιτικής σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Ήταν ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ. Δίδαξε Οικονομικά και Οργάνωση της Υγείας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε πρόεδρος του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής και Υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Να θυμίσουμε, ότι πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον είχε ορίσει εκ νέου εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Ήταν υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΔΡΑΣΗ το 2012 και το ΠΟΤΑΜΙ το 2015.

Στο link που ακολουθεί, διαβάστε τη συνέντευξη:

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/212133/kath-l-liaropoylos-eimaste-epipolaioi-na-apodeixoyme-oti-eimaste-enas-allos-laos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ