ΣΠΟΡ

Μετά την Τσέλσι οι νεοφώτιστοι κέρδισαν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μετά την Τσέλσι οι νεοφώτιστοι κέρδισαν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Reuters / Tobi Melville Livepic

Μέσα σε μια εβδομάδα οι Cherries πέτυχαν όσα δεν είχαν καταφέρει σε 125 χρόνια ιστορίας. Γιατί δύο νίκες στο πρωτάθλημα με αντιπάλους την Τσέλσι (1-0 στο Λονδίνο) και την Γιουνάιτεντ (2-1), για έναν σύλλογο, που είχε να επιδείξει μόλις μια νίκη στο Κύπελλο επί των «μπέμπηδων» το Ιανουάριο του 1984, μοιάζει με «θαύμα».

Και ίσως να είναι τέτοιο για την ομάδα μια μικρής ομάδας της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, που πέρασε τις περισσότερες σεζόν (69) της ιστορίας της στην League One. Ανεβαίνοντας σαν πρωταθλήτρια της Championship το καλοκαίρι λίγοι της έδιναν τύχη να παραμείνει στην κατηγορία. Με τα δύο συνεχόμενα τρίποντα η ομάδα, που φορά τα χρώματα της Μίλαν, ήδη έφτασε τους 16 βαθμούς, στην 14η θέση πάνω από την πρωταθλήτρια. Στέλνοντας το μήνυμα σε όλους, ότι δεν θα παραδοθεί αμαχητί.


(Πηγή: Reuters/ Tony O Brien Livepic)

Ταλέντο των πάγκων

Έχοντας να διαχειριστεί μόλις 20 εκατομμύρια € το καλοκαίρι για μετεγγραφές, ο Έντι Χάου ήξερε, ότι θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και να εμπνεύσει τους παίκτες του, όπως έκανε από τον Οκτώβριο του 2012 στο Dean Court. Παιδί της ομάδας, στις Ακαδημίες της από το 1994, μετά επαγγελματίας αμυντικός, έφυγε για λίγο στην Πόρτσμουθ το 2002. Επέστρεψε 2 χρόνια μετά, έκλεισε την καριέρα του στον σύλλογο, εντάχθηκε στο προπονητικό τημ, και σε ηλικία 31 ετών το 2008, έγινε πρώτος προπονητής της. Τον Ιανουάριο του 2011 κάθισε στον πάγκο της Μπέρνλεϊ στην Championship, όμως λίγους μήνες μετά, επιστρέφει σε γνώριμα μέρη.

Οι παίκτες του τον λατρεύουν. Είναι εργασιομανής, περνάει όλον το χρόνο του στο γήπεδο, και εκτός από την καλή προετοιμασία της ομάδας, έχει τον τρόπο να παρακινεί και το θυμικό των παικτών του. Οι ομιλίες του πριν τα ματς, με αναφορές στην ιστορία της ομάδας, έχουν ξεχωριστή θέση. Όπως και τα εύσημα του Γκάρι Λίνεκερ, που δεν δίστασε να τον αποκαλέσει το καλοκαίρι (μετά το πρωτάθλημα), «ο Άγγλος Special ONE». Η ομάδα του τρέχει πολύ, και εσχάτως παίζει ωραίο ποδόσφαιρο.

Μικρά μυστικά από τη Νότιο Αγγλία

• Η ομάδα ιδρύθηκε με το όνομα Boscombe St John’s Institute το 1890 και 9 χρόνια αργότερα πήρε το όνομα της πόλης, όταν διαλύθηκε η ομάδα. Το σημερινό της όνομα, AFC Bournemouth το έχει από το 1972.

• Ιδιοκτήτης είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας πετρελαιοειδών Μαξίμ Ντεμίν από το 2011. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Έντι Μίτσελ, ανέλαβε την κατασκευή μιας πολυτελούς κατοικίας του Ρώσου στο Ντόρσετ (επαρχία όπου βρίσκεται η πόλη), αξίας 7 εκατομμυρίων € και τον έπεισε να επενδύσει 1,2 εκατομμύρια € για να αγοράσει ποσοστό μετοχών (50%). Τον Σεπτέμβριο του 2013 απέκτησε όλο το πακέτο.

• Πριν λίγες ημέρες, Αμερικανική εταιρία επενδύσεων με έδρα το Σικάγο (PEAK6 Investments) αγόρασε το 25%.

• Ο νυν πρόεδρος, Τζεφ Μόστιν είναι οπαδός της Μάντσεστερ Σίτυ!


(Πηγή: Reuters / Tony O Brien Livepic)

• Μέχρι σήμερα, η νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Κυπελλούχου) στον γ γύρο του Κυπέλλου το 1984 με 2-0, ήταν η κορυφαία στιγμή της ομάδας. Προπονητής της τότε ήταν ο «ανερχόμενος» Χάρι Ρέντναπ.

• Την σεζόν 2000-01 ένας πιτσιρικάς, δανεικός από την Ουέστ Χαμ, σκόραρε σε 10 διαδοχικά ματς και συνολικά 19 γκολ σε 36 εμφανίσεις. Το όνομα του: Ζερμέν Ντεφόε (διεθνής Άγγλος επιθετικός).

• Ο Ντάρεν Άντερτον (διεθνής Άγγλος μεσοεπιθετικός), ο Ρίο Φέρντιναντ (στόπερ της Γιουνάιτεντ και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας) και ο Άνταμ Λαλάνα (νυν διεθνής μέσος της Λϊβερπουλ), έχουν φορέσει την φανέλα του συλλόγου.

• Η πιο ακριβή καλοκαιρινή μετεγγραφή ήταν ο αριστερός μπακ της Ιπσουιτς Τάιρον Μινγκς (11 εκατ.), και ο διεθνής Ιβοριανός μεσοεπιθετικός Μάξ Γκραντέλ (από την Σεντ Ετιέν-9,6 εκατ.). Ωστόσο ο τελευταίος θα επιστρέψει στην ενεργό δράση τον Φεβρουάριο καθώς υπέστη ρήξη χιαστών.

• Ο 25χρονος Χάρι Άρτερ, κορυφαίος στη νίκη με την Γιουνάιτεντ, αγωνίστηκε, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε χάσει τη νεογέννητη κορούλα του.

• Μέχρι το περυσινό πρωτάθλημα στην Championship, η 10η θέση στην δεύτερη κατηγορία, ήταν η υψηλότερη, που είχε ποτέ καταλάβει η ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ