ΣΠΟΡ

Βουλγαρία-Αγγλία: Η FIFA εξετάζει δια βίου αποκλεισμό για ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα

Βουλγαρία-Αγγλία: Η FIFA εξετάζει δια βίου αποκλεισμό για ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα
AP Photo/Vadim Ghirda

Η FIFA σκέφτεται να επεκτείνει τις ποινές της σχετικά με συμβάντα ρατσιστικής συμπεριφοράς στα γήπεδα, συμπεριλαμβάνοντας στις τιμωρητέες συμπεριφορές τα συνθήματα κατά μαύρων ποδοσφαιριστών, όπως αυτά που «σημάδεψαν» τον αγώνα των προκριματικών του EURO 2020 ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Αγγλία.

«Η FIFA μπορεί να επεκτείνει σε παγκόσμιο επίπεδο τις κυρώσεις που επιβάλλει μια συνομοσπονδία ή μια ένωση-μέλος για ρατσιστικά περιστατικά, όπως εκείνα που συνέβησαν στη Σόφια κατά τη διάρκεια του αγώνα των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2020, μεταξύ Βουλγαρίας και Αγγλίας» αναφέρει η παγκόσμια συνομοσπονδία που εδρεύει στη Ζυρίχη.

Βουλγαρία–Αγγλία: Σάλος, καταδίκες και μία παραίτηση για τις ρατσιστικές επιθέσεις

«Ως εκ τούτου, η FIFA αναμένει να ενημερωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα αναφορικά με τις σχετικές αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της UEFA για τη συγκεκριμένη περίπτωση» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Αυτό θα επέτρεπε την επέκταση των κυρώσεων που επιβάλλονται σε όλο τον κόσμο».

Το κυβερνητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (UEFA) έχει κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της Βουλγαρίας για ρατσιστική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των ναζιστικών χαιρετισμών και συνθημάτων, αλλά και κατά της Αγγλίας για την έλλειψη επαρκών ταξιδιωτικών στελεχών.

Το παιχνίδι, στο οποίο τα «Τρία Λιοντάρια» έκαναν «περίπατο» με 6-0, το βράδυ της Δευτέρας (14/10), διακόπηκε δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και έγινε δημόσια ανακοίνωση βάσει του πρωτοκόλλου της UEFA, για την αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών κατά τη διάρκεια αγώνων.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «δυσάρεστη ασθένεια» του ρατσισμού, η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται.

«Καλώ όλα τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου να συμμετάσχουν μαζί μας και να σκεφτούν μαζί νέους, ισχυρότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο» ανάφερε χαρακτηριστικά ο «ισχυρός άνδρας» της FIFA.

«Οι διοργανωτές του τουρνουά θα πρέπει να θεσπίσουν κανονισμούς που προβλέπουν ακόμη και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τα στάδια σε όσους βρεθούν ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ποδοσφαιρικό αγώνα, πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ