ΣΠΟΡ

Oι μεγάλες αναταράξεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις

Oι μεγάλες αναταράξεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις

Ο κορωνοϊός εξελίσσεται στην τέλεια καταιγίδα και σε ό,τι αφορά στον Αθλητισμό. Ακόμη και στον κόσμο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που οι ομάδες ελέω Champions League έχουν εγγυημένα έσοδα και μάλιστα επικών διαστάσεων, τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά και ο κίνδυνος τεράστιος.

Ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προκειμένου το «αύριο» να τους βρει με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Από όλους.

Το παράδειγμα της Γιούβεντους

Η «Μεγάλη Κυρία» του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, με την Ιταλία να έχει εξελίσσεται σε Εκατόμβη της Ευρώπης και τις αγωνιστικές δραστηριότητες να έχουν ματαιωθεί εδώ και καιρό, ήρθε αντιμέτωπη με τεράστιο κίνδυνο. Κι ας είναι τα έσοδα των μεγάλων του ποδοσφαίρου αντίστοιχα του ονόματος και της Ιστορίας τους, λόγω του χρυσοφόρου Champions League και όχι μόνο.

Αντιστοίχως όμως τα συμβόλαια της «Γιούβε» του Κριστιάνο Ρονάλντο και των λοιπών αστέρων, είναι από αυτά που σε περιπτώσεις όπως αυτή που διανύουμε τώρα, σε καταστάσεις πρωτόγνωρα δραματικές, είναι ικανά να κλονίσουν το οικοδόμημα, αν όχι να το γκρεμίσουν.

Και εκεί είναι που καλούνται να δηλώσουν «παρών» και να επιδείξουν υπευθυνότητα και αλτρουισμό ως προς τον Σύλλογο, οι ίδιοι οι αθλητές.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από μερικές ώρες, τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και το προπονητικό επιτελείο της Γιουβέντους, σε μια πρωτοφανή ένδειξη σεβασμού και αλληλεγγύης στον Σύλλογο όπου αγωνίζονται, δέχτηκαν περικοπή μισθών τεσσάρων μηνών ώστε η ομάδα να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο «πληγωμένη» από την πρωτοφανή, αυτή, κρίση.

Με αυτή τη συμφωνία, η Γιουβέντους, στη μάχη που δίνει για να κρατηθεί «ζωντανή» θα εξασφαλίσει συνολικά 90.000.000 ευρώ (!) αλλά κυρίως θα αποφύγει τον κίνδυνο η ζημιά που θα υποστεί λόγω κορωνοϊού να είναι ανεπανόρθωτη.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι παράδειγμα για όλο το σύστημα. Ευχαριστώ τον Τζόρτζιο Κιελίνι, τους συμπαίκτες του και τον Μαουρίτσιο Σάρι επειδή έβαλαν πάνω από όλα το γενικό συμφέρον.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη στον κόσμο αντιπροσωπεύουν την πρώτη μεγάλη απάντηση στη δύσκολη περίοδο που ζούμε και που κινδυνεύει να γίνει ακόμα πιο δύσκολη αν δεν επιστρέψουμε στα γήπεδα για να παίξουμε.

Μόνο μέσα από την συνεισφορά όλων των πρωταγωνιστών, του καθενός από την πλευρά του, θα κάνουμε το ποδόσφαιρο πιο ισχυρό», ήταν το πρώτο σχόλιο όχι από κάποιον παράγοντα της Γιουβέντους αλλά από τον Πρόεδρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, που υποκλίθηκε στον αλτρουισμό των ποδοσφαιριστών της ιταλικής ομάδας.

Κι επειδή εν προκειμένω οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το μέγεθος της γενναιότητας των αθλητών της «Γιούβε» ώστε η ομάδα τους να μην κινδυνεύσει περαιτέρω, η "Corriere dello Sport" και η "Sportmediaset" δημοσίευσαν τα χρήματα που θα θυσιάσει ο κάθε ποδοσφαιριστής της Μεγάλης Κυρίας, με σειρά από τον πιο χαμηλόμισθο στον… Κριστιάνο Ρονάλντο. Αναλυτικά:

  • Κάρλο Πινσόλιο: 100.000 €
  • Τζανλουίτζι Μπουφόν: 500.000 €
  • Μερίχ Ντεμιράλ: 600.000 €
  • Μάρκο Πιάτσα: 666.000 €
  • Ροντρίγκο Μπεντανκούρ: 830.000 €
  • Ματία Ντε Σίλιο: 1.000.000 €
  • Ντανιέλε Ρουγκάνι: 1.100.000 €
  • Βόιτσιεχ Στσέσνι: 1.100.000 €
  • Χουάν Κουαδράδο: 1.100.000 €
  • Μπλεζ Ματουιντί: 1.100.000 €
  • Τζόρτζιο Κιελίνι: 1.100.000 €
  • Φεντερίκο Μπερναρντέσκι: 1.300.000 €
  • Ντανίλο: 1.300.000 €
  • Άλεξ Σάντρο: 1.600.000 €
  • Λεονάρντο Μπονούτσι: 1.800.000 €
  • Σάμι Κεντίρα: 2.000.000 €
  • Ντάγκλας Κόστα: 2.000.000 €
  • Μίραλεμ Πιάνιτς: 2.100.000 €
  • Αντριάν Ραμπιό: 2.300.000 €
  • Άαρον Ράμσεϊ: 2.300.000 €
  • Πάουλο Ντιμπάλα: 2.400.000 €
  • Γκονσάλο Ιγκουαΐν: 2.500.000 €
  • Ματάις Ντε Λιχτ: 2.600.000 €
  • Κριστιάνο Ρονάλντο: 10.300.000 €

Από κοντά και η Μπαρτσελόνα

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Γιουβέντους και με εξίσου μεγάλο τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να αμυνθεί της όλης κατάστασης. Από το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης (26/3) η διοίκησης της ισπανικής ομάδας ανακοίνωσε λόγω κορωνοϊού προχωρεί σε μειώσεις μισθών, βάζοντάς από τους αθλητές και τους προπονητές μέχρι το «πολιτικό» προσωπικό σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης (ERTE). Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πρόθεση των Καταλανών είναι να μην δώσουν το 70% των μισθών που είχαν συμφωνηθεί για το διάστημα από τις 13 Μαρτίου και μετά. Και όχι μόνο στο ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά σε όλα της τα αθλήματα. Μια κίνηση που ναι μεν δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό από τα αστέρια της «Μπάρτσα» όπως ο Λάιονελ Μέσι, πλην όμως έγινε αντιληπτό πως σε αντίθετη περίπτωση το καράβι ή μάλλον το υπερωκεάνειο που λέγεται Μπαρτσελόνα θα έπεφτε στα βράχια!

Κι αυτό, στο τέλος της ημέρας, είναι που μετράει περισσότερο από τα συμβόλαια… Η επιβίωση, η ύπαρξη του Συλλόγου.

Τι θα συμβεί στα άλλα αθλήματα και ειδικά στο μπάσκετ

Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και μάλιστα σε ομάδες-εταιρίες Κολοσσούς όπως η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα, των εκατοντάδων εκατομμυρίων εσόδων. Σκεφτείτε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται από τον κορωνοϊό σε άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ. Ειδικά σε ομάδες που καλούνται να κάνουν πρωταθλητισμό με πενιχρά έσοδα αλλά τεράστια έξοδα. Εκεί που οι ομάδες, αναζητούσαν και προ κορωνοϊού τρόπους ώστε να καλύψουν τα ούτως ή άλλως μεγάλα κενά στον προϋπολογισμό τους, ακόμη και σε διοργανώσεις όπως η Ευρωλίγκα που δεν φημίζεται δα και για τα έσοδα της. Αντιθέτως απαιτεί οικονομικές θυσίες από τις διοικήσεις για να διατηρηθούν οι ομάδες σε υψηλό επίπεδο. Ομάδες που ειδικά τώρα στην εποχή του κορονοϊού και της ζημιάς που έχει υποστεί ο Παγκόσμιος Αθλητισμός και οι οικονομίες γενικότερα, πρέπει να παλέψουν με κάθε τρόπο για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή. Ή έστω κάποια ζημιά που θα μοιάζει ανεπανόρθωτη. Και προφανώς θα απαιτεί θυσίες.

Σε κάθε περίπτωση οι λέξεις «ενότητα και αλληλεγγύη» που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ιταλικής Ομοσπονδίας είναι τα κλειδιά για τον Παράδεισο ή την Κόλαση. Το ποια πόρτα θα ανοίξουν αυτά τα κλειδιά, θα κριθεί από το πόσο ψηλά στο αξιακό σύστημα των αθλητών/προπονητών κοκ. θα είναι αυτές οι λέξεις.

Πηγή: Onsports.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ