ΣΠΟΡ

Euro 2020: Η πτώση Έρικσεν που τρόμαξε τον πλανήτη, η ανθρώπινη ασπίδα και ο «ήρωας» Κιάερ

Euro 2020: Η πτώση Έρικσεν που τρόμαξε τον πλανήτη, η ανθρώπινη ασπίδα και ο «ήρωας» Κιάερ
Friedemann Vogel/Pool via AP

Ο αγώνας Δανίας – Φιλανδίας στο πλαίσιο του Euro 2020 θα μείνει χαραγμένος στην ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, μνήμη. Κι αυτό γιατί η κατάρρευση του Δανού Κρίστιαν Έρικσεν λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου υπενθύμισε με τον πιο απόλυτο τρόπο σε όλους ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω απ’ όλα.

Το ρολόι έδειχνε το 43ο λεπτό όταν, σε μία ανύποπτη στιγμή, ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σκληρό μαρκάρισμα.

Όπως ήταν επόμενο, συμπαίκτες και ιατρικό τιμ έσπευσαν επάνω του προσπαθώντας για να τον βοηθήσουν να επανέλθει. Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν μόνο τους θεατές και τους αθλητές, η UEFA αρνείτο να δείξει σε replay την πτώση, ενώ μια ανθρώπινη ασπίδα από τους εμφανώς σοκαρισμένους και συγκινημένους συμπαίχτες του ποδοσφαιριστή είχε δημιουργηθεί προκειμένου να τον προστατεύσει από την αδηφάγα περιέργεια. Την ώρα που ο Κρίστιαν Έρικσεν μεταφερόταν στα αποδυτήρια κανείς δεν ήξερε αν η ζωή του θα συνεχιζόταν.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν αρκετά λεπτά αργότερα.

«Είμαι καλά»

«Είμαι καλά» είπε ο Κρίστιαν Έρικσεν σε επικοινωνία που είχε με τους συμπαίκτες του, προκαλώντας ανακούφιση, ύστερα από τις σοκαριστικές στιγμές που έζησαν όλοι.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν όταν, από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, ο 29χρονος επικοινώνησε μέσω Face time με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια του Πάρκεν. Μέσω ανθρώπου της ομάδας που ήταν μαζί του, θέλησε να μιλήσει στους συμπαίκτες του.

Όλοι ενθουσιάστηκαν που τον είδαν να είναι καλά, να αναπνέει, να τους βλέπει και να τους μιλάει. «Είμαι καλά», ήταν η πρώτη του κουβέντα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και αμέσως ξέσπασαν πανηγύρια στα αποδυτήρια της ομάδας.

Έπειτα από αυτήν την επικοινωνία, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Δανίας ήταν αυτοί που ζήτησαν να συνεχιστεί η αναμέτρηση, κάτι για το οποίο ενημέρωσαν τους Φινλανδούς και τους διοργανωτές και τελικά η UEFA δέχτηκε την πρόταση, με τον αγώνα να αρχίζει εκ νέου στις 21:30.

Αγωνία για την υγεία του

Είχαν προηγηθεί στιγμές ανείπωτης αγωνίας, καθώς υπήρχε φόβος για τη ζωή του 29χρονου μέσου της Ίντερ.

Η πρώτη χαρμόσυνη είδηση ήρθε με με την ανακοίνωση της UEFA, σύμφωνα με την οποία ο Κρίστιαν Έρικσεν σταθεροποιήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, κάτι που επιβεβαιώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ο. Δανίας, ο 29χρονος «έχει τις αισθήσεις του και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι φωτογράφος του Reuters είδε τον Έρικσεν να σηκώνει το χέρι του και να πιάνει το κεφάλι του, την ώρα που τον μετέφεραν με το φορείο, κάτι που καταδείκνυε ότι έχει τις αισθήσεις του.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο κάνει το γύρω του κόσμου μέσω και του Associated Press

Οι φίλαθλοι παρέμεναν επί ώρα σιωπηλοί στις εξέδρες του σταδίου, περιμένοντας να γίνουν γνωστά τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Έρικσεν. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι εν ζωή και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Στην χαρμόσυνη είδηση, οι φίλαθλοι αντέδρασαν φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Έρικσεν.

Τι δήλωσε ο γιατρός της Εθνικής Δανίας

Ο Μόρτεν Μπόεσεν, ο γιατρός της Εθνικής ομάδας των Σκανδιναβών, μίλησε για λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης στο «Πάρκεν».

Χωρίς να θέλει να μπει σε υπερβολικές λεπτομέρειες, καθώς όπως τόνισε ακόμη δεν είχε αναλύσει την κατάσταση και όσα συνέβησαν, στον ίδιο τον Έρικσεν αλλά και την οικογένειά του.

Σίμον Κιάερ, ο αρχηγός της Εθνικής Δανίας που έγινε «ήρωας» σε μια νύχτα

Εν τω μεταξύ, εκτός από τον Κρις Έρικσεν, σε ήρωα της βραδιάς αναδεικνύεται και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας, Σίμον Κιάερ, η συμβολή του οποίου τόσο στις προσπάθειες ανάνηψης του συμπαίχτη του όσο και στην εμψύχωση της σοκαρισμένης ομάδας του ήταν καθοριστική.

Πρώτα έσωσε τον συμπαίκτη του, Κρις Έρικσεν, που έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο, δίνοντάς του τις πρώτες βοήθειες στα κρίσιμα πρώτα δευτερόλεπτα.

Μετά ζήτησε από τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν την «ασπίδα» προστασίας γύρω από τον πεσμένο στο χορτάρι συναθλητή του, για να τον προστατεύσουν από φλας, κάμερες και σοκαριστικά στιγμιότυπα. Και στη συνέχεια βρήκε χρόνο να πάει στην κερκίδα και να δώσει κουράγιο στην σύζυγο του άτυχου - τυχερού Έρικσεν, που σοκαρισμένη έβλεπε τον σύζυγο και πατέρα των δυο ανήλικων παιδιών της, να παλεύει με τον θάνατο.

Αθλητικός καρδιολόγος: Ίσως να μην ξαναπαίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν είναι απίθανο να παίξει ξανά επαγγελματικά αφού υπέφερε από καρδιακή ανακοπή, δηλώνει στο μεταξύ ένας κορυφαίος αθλητικός καρδιολόγος.

Ο 29χρονος ήταν σε σταθερή κατάσταση το Σάββατο το βράδυ, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί δημόσια τι του συνέβη.

Ο Sanjay Sharma, καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του St George στο Λονδίνο, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Έρικσεν όταν εκείνος ήταν στην Τότεναμ είπε: «Σαφώς κάτι πήγε πολύ στραβά. Αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν, το ερώτημα είναι τι συνέβη; Και γιατί συνέβη; Αυτός ο τύπος είχε κανονικές εξετάσεις μέχρι το 2019, οπότε πώς εξηγείται αυτήν την καρδιακή ανακοπή;».

«Τα καλά νέα είναι ότι θα ζήσει, τα κακά νέα είναι ότι όδευε προς το τέλος της καριέρας του, οπότε... θα παίξει κι άλλο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι; Αυτό δεν μπορώ να πω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έπαιζε. Θα ήμασταν πολύ αυστηροί», είπε ο γιατρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ