ΣΠΟΡ

Στέφανος Ντούσκος: Ατόφιο χρυσάφι για τον κωπηλάτη που πάλεψε κόντρα σε όλα

Στέφανος Ντούσκος: Ατόφιο χρυσάφι για τον κωπηλάτη που πάλεψε κόντρα σε όλα

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2021, μετά από αναβολή ενός χρόνου εξαιτίας της πανδημίας, ήρθε «ξαφνικά». Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μέχρι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν τον κωπηλάτη Στέφανο Ντούσκο, που ήρθε με δύναμη από τα Γιάννενα για να πατήσει την πιο υψηλή κορυφή του αθλητισμού και να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Το μετάλλιο ήταν στα άπιαστα όνειρά μου», ομολογεί άλλωστε και ο ίδιος, θέλοντας να δείξει πόσο εναντίον του ήταν όλες οι συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Κι όμως, ο νεαρός κωπηλάτης, που είχε φτάσει σε σημείο να τρέφεται με... παγάκια για να ξεγελάει την πείνα του καθώς προετοιμαζόταν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια. Κόντρα σε όλους και σε όλα, σε πολλούς που προσπαθούσαν να τον πείσουν πως δεν έχει νόημα η προσπάθειά του, σε άλλους που τον αγνόησαν ενώ θα μπορούσαν να τον στηρίξουν, κόντρα και στις πιθανότητες και τις προϋποθέσεις, τα έδωσε όλα και έφτασε στο τέρμα: Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε ο Στέφανος Ντούσκος στο CNN Greece:

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι 24 ετών. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, αλλά μεγάλωσε στα Γιάννενα: «Με την οικογένειά μου ζούμε στα Ιωάννινα. Είμαστε μια απλή οικογένεια, όχι πλούσια, προσπαθούμε να βγάλουμε τα προς το ζην. Η μητέρα μου είναι άνεργη, ο πατέρας μου κάνει δύο δουλειές και είμαστε τρία αδέρφια, εγώ, ο αδερφός μου που είναι δέκα χρόνια μικρότερος και η αδερφή μου, που είναι δύο χρόνια μικρότερή μου» λέει ο ίδιος μιλώντας για τους δικούς του ανθρώπους.

Η κωπηλασία ήρθε στη ζωή του νωρίς, καθώς τα Γιάννενα έχουν παράδοση στο άθλημα. Ξεκίνησε στην Α΄ Γυμνασίου και το όνειρό του ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016. «Με κέρδισε η κωπηλασία, με τους αγώνες, με τον συναγωνισμό, όπως πηγαίνουν οι βάρκες δίπλα δίπλα, που κρίνονται όλα μαζί, όλοι είμαστε σε ένα δευτερόλεπτο - δύο, ο συναγωνισμός με το άλλο πλήρωμα, μου άρεσε και με κέρδισε», λέει ο ίδιος.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, κατέκτησε με την ομάδα της τετρακόπου ελαφριών βαρών την έκτη θέση και από εκεί και έπειτα, έβαλε στόχο να πάρει μέρος σε μία ακόμα Ολυμπιάδα. Ενδιάμεσα όμως, αποφάσισε να αλλάξει κατηγορία και από την ελαφριά, που απαιτούσε υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον ίδιο για να διατηρείται στις απαιτούμενες προδιαγραφές, να περάσει στη βαριά – με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να διακριθεί ποτέ, μεταξύ βαρύτερων και ψηλότερων αθλητών.

«Το πίστεψα μέσα μου, το πάλεψα πολύ και με τον προπονητή μου και είχα ονειρευτεί να τρέξω σαν σκιφ βαρύ και να πάρω την πρόκριση για την Ολυμπιάδα. Όταν το πέτυχα είπα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να μπω τελικό. Το όνειρό μου ήταν να μπω στον μεγάλο τελικό, το μετάλλιο ήταν κάτι στα άπιαστα όνειρά μου», δηλώνει ο ίδιος στο CNN Greece.

Το μετάλλιο που ήρθε με κόπο και πολύ προσπάθεια

Ο τερματισμός στον τελικό της κωπηλασίας βρήκε τον μικρόσωμο – σε σχέση με τους συναθλητές του – Στέφανο Ντούσκο στην πρώτη θέση. Ο ίδιος λέει πως άργησε να καταλάβει τι είχε γίνει, μη μπορώντας να πιστέψει πως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο που δεν τολμούσε ούτε να ονειρευτεί. «Ένιωθα λίγο χαμένος εκείνη την ώρα, όμως μετά ήρθε πολύ μεγάλη χαρά, μεγάλη ικανοποίηση για όλη την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Κι επειδή κάποιοι δεν με πίστευαν και μετά κατάλαβαν τι έκανα κι έφερα και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την κωπηλασία και στη βαριά κατηγορία, γιατί μέχρι τώρα είχαμε μετάλλια στην ελαφριά κατηγορία».

Πράγματι, ο Στέφανος Ντούσκος στους Ολυµπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο µονό σκιφ, καταρρίπτοντας μάλιστα το ολυµπιακό ρεκόρ με χρόνο 6:40.45.

«Η κωπηλασία είναι ιδιαίτερο αγώνισμα και δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται», δηλώνει εκφράζοντας το παράπονό του και τονίζοντας πως ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι πολύ δύσκολος και μεταξύ άλλων, σημαίνει ουσιαστικά απομόνωση επί μήνες στο εθνικό κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, με προπονήσεις πρωί και απόγευμα. «Χρειάστηκε να αφήσω τους φίλους μου, την οικογένειά μου, τις σπουδές μου, όλα αυτά τα άφησα πίσω για να μπορέσω να κάνω αυτό που αγαπάω», λέει για τον εαυτό του.

«Κι εμένα μου έλεγαν ότι ‘είναι ένα άπιαστο όνειρο’ και ‘πώς θα πας ολυμπιάδα’ και ‘σκιφ βαρύ, είναι φουλ δύσκολα, δεν μπορείς να το καταφέρεις’… Αλλά εγώ δεν το έβαλα κάτω, απέδειξα σε όλους ότι ναι, είμαι 84 κιλά, είμαι 1,87, δεν είμαι ούτε δύο μέτρα ούτε 100 κιλά, αλλά με τη δύναμη ψυχής και με την προσπάθεια που έβγαζα κάθε μέρα στην προπόνηση, το πέτυχα! Οπότε, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αυτό θέλω να περάσω σε όλους», δηλώνει ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.

Όσον αφορά στο μέλλον, η νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε σημαντική παράταση στην αθλητική του καριέρα. Σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχει μπροστά του μέλλον στον πρωταθλητισμό: «Τώρα σκέφτομαι να συνεχίσω όσα περισσότερα χρόνια μπορώ και να κατακτήσω κι άλλα μετάλλια», δηλώνει δίνοντας το στίγμα του για το μέλλον.

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ