ΣΠΟΡ

«Σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού»: Λαμίν Γιαμάλ, ο 16χρονος σταρ της Μπαρτσελόνα

«Σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού»: Λαμίν Γιαμάλ, ο 16χρονος σταρ της Μπαρτσελόνα
Ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα από τα 7 του χρόνια AP Photo/Joan Monfort

Εδώ και καιρό ψιθιριζόταν στην Μπαρτσελόνα ότι ένας νέος σούπερ σταρ αναδυόταν από τη διάσημη ακαδημία της. Τώρα, μετά από μια χρονιά-ρεκόρ, σχεδόν όλοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γνωρίζουν τον Λαμίν Γιαμάλ.

Ο νεαρός επιθετικός μπορεί να είναι μόλις 16 ετών, αλλά κάνει τεράστια εντύπωση τόσο στην ισπανική όσο και στη διεθνή σκηνή.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε επίσημο ματς με τους «μπλαουγκράνα».

Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα που έχει αγωνιστεί στο Champions League και ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τον Γιουσουφά Μοκοκό της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Τον Σεπτέμβριο έγινε ο νεότερος παίκτης και σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας, όταν μπήκε ως αλλαγή στη νίκη με 7-1 επί της Γεωργίας. Όσο για το τελευταίο επίτευγμά του; Την περασμένη Κυριακή (8/10) έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Γρανάδα. Αναμφίβολα, ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για έναν παίκτη που δεν έχει παίξει ακόμη μια ολόκληρη σεζόν ως επαγγελματίας.

Γεννημένος στην Ισπανία, ο Γιαμάλ έχει πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα. Όταν το άστρο του άρχισε να λάμπει, προέκυψε το ερώτημα ποια εθνική ομάδα θα επέλεγε να εκπροσωπήσει.

Η συζήτηση αυτή έχει πλέον τελειώσει, με τον νεαρό να έχει εντυπωσιάσει τον προπονητή της εθνικής Ισπανίας Λουίς ντε λα Φουέντε, ο οποίος δηλώνει θαυμαστής του. «Τον συναντήσαμε στη Μπαρτσελόνα. Ήταν βασικό στέλεχος των ομάδων νέων της Ισπανίας και είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική δύναμη», είπε στους δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο, πριν από το διεθνές ντεμπούτο του Γιαμάλ.

«Μοιάζει σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού. Είναι διαφορετικός. Κοιτάμε το επίπεδο του παίκτη, όχι την ηλικία. Είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το μέλλον», είπε.

Μετά από δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις με την Ισπανία, ο ντε λα Φουέντε συνέκρινε τον Γιαμάλ με τους ποδοσφαιρικούς θρύλους Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα, και το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης στράφηκε γρήγορα προς την κατεύθυνση του εφήβου.

Ανεπιθύμητες συγκρίσεις

Τέτοιοι έπαινοι δεν βοηθούν πάντα ταλέντα όπως ο Γιαμάλ, καθώς κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Για πολλούς απόφοιτους της φημισμένης ακαδημίας Λα Μασία της Μπαρτσελόνα οι προσδοκίες ήταν υψηλές, αλλά δεν δικαιώθηκαν. Πρόσφατο παράδειγμα ο Ανσού Φατί, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του σε παρόμοια ηλικία με τον Γιαμάλ, πριν πέσει σε δυσμένεια και τελικά υπογράψει στην Μπράιτον της Πρέμιερ Λιγκ, προκειμένου να ξαναχτίσει την καριέρα του.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και νεαροί που συνεχίζουν να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα στο παιχνίδι – τα σημερινά αστέρια της Μπαρτσελόνα, ο Πέδρι και ο Γκάβι, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ευτυχώς για τον Γιαμάλ, ο οποίος βρίσκεται στον σύλλογο από τα επτά του χρόνια, σύμφωνα με τη FIFA, έχει έναν προπονητή στην Μπαρτσελόνα που ξέρει ακριβώς πώς να χειριστεί την περίπτωσή του.

Ο Τσάβι, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, δεν σπεύδει να συγκρίνει τον Γιαμάλ με άλλους θρύλους του ποδοσφαίρου, αλλά έχει επίσης εντυπωσιαστεί από τις ικανότητές του.

«Ελπίζω ότι ο Λαμίν μπορεί να σημαδέψει μια εποχή, αλλά δεν του κάνουμε καλό λέγοντας κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τσάβι στους δημοσιογράφους.

«Είναι αλήθεια ότι οι προσδοκίες είναι τεράστιες και, σε ηλικία 16 ετών, παίζει στο ανώτερο επίπεδο, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό. Αλλά ας δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον χωρίς να τον συγκρίνουμε με τον Μέσι. Δεν πήγαν τόσο καλά τα πράγματα για όλους τους παίκτες που συγκρίθηκαν με τον Μέσι στο παρελθόν».

Αν και οι συγκρίσεις με τον Μέσι δεν βοηθούν, είναι αναπόφευκτες, δεδομένων των αναμφισβήτητων ομοιοτήτων στα παιχνίδια τους. Αν και μικρόσωμος, έχει μια αλάνθαστη ικανότητα να βρίσκει τον τρόπο να ξεφεύγει από τους μπελάδες και πολλές κινήσεις του μοιάζουν σαν να έχουν βγει κατευθείαν από το ρεπερτόριο του Μέσι.

Συμβόλαιο με ρήτρα 1 δισ. ευρώ

Όπως είναι φυσικό, η Μπαρτσελόνα ήθελε απεγνωσμένα να δέσει το τελευταίο παιδί-θαύμα της με τον σύλλογο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γιαμάλ υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Καμπ Νου μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια αστρονομική ρήτρα εξαγοράς ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αυτό αποδεικνύει σε πόσο υψηλή εκτίμηση έχει η Μπαρτσελόνα το νέο μεγάλο ταλέντο της, το οποίο έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Πλέον είναι σταθερό μέλος τόσο της ομάδας του όσο και της εθνικής Ισπανίας, και τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα πάνω του αυτή τη σεζόν.

Με τις προσδοκίες στα ύψη, μένει να φανεί αν αυτός ο λαμπρός νεαρός μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Με πληροφορίες από: Barcelona’s teenage star Lamine Yamal is ‘touched by the wand of God’ by Ben Church, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ