ΣΠΟΡ

ΑΕΚ: 93 χρόνιας ζωής για την Ένωση (vid)

ΑΕΚ: 93 χρόνιας ζωής για την Ένωση (vid)
Η μακέτα του νέου γήπέδου της ΑΕΚ EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

93 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα η ΑΕΚ. Μια παρέα αθλητών από την Κωνσταντινούπολη θέλησε να συνεχίσει της δραστηριότητα του συλλόγου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και στις 13 Απριλίου του 1924 ιδρύει την ΑΕΚ.

Το σωματείο δημιουργήθηκε για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας. Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα της 93χρονης ιστορίας της ΑΕΚ.

(Το βίντεο της ΠΑΕ ΑΕΚ για τα 92 χρόνια ζωής του συλλόγου - Πηγή: You Tube / AEK FC)

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης.

aek1924 2


(Ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κ. Σπανούδης - Πηγή: www.aekfc.gr)

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι».

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1931 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας.

aek1924 1


(Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ το 1924 - Πηγή: www.aekfc.gr)

Σε αυτά τα 93 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε 11 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, ενώ έχει συμμετάσχει σε προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων της UEFA.

3158323


(Ο Χρηστίδης, "ήρωας" στα πέναλτυ στο ματς με την ΚΠΡ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES / ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν ιστορία, με κορυφαία επιτεύγματα τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ: το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ