ΣΠΟΡ

To πρόβλημα της Μπαρτσελόνα από τον τραυματισμό του Μέσι

To πρόβλημα της Μπαρτσελόνα από τον τραυματισμό του Μέσι
Ο σοβαρός τραυματισμός του Λιονέλ Μέσι στον αγώνα με την Λας Πάλμας και η απουσία του για 2μήνες εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της Μπαρτσελόνα Reuters/Sergio Perez

Η ήττα από την Σεβίλλη στο Σάντσες Πιθχουάν ήταν το πρώτο δείγμα γραφής για την Μπαρτσελόνα δίχως τον Μέσι. Μπορεί να είχε την τύχη εναντίον της (τρία δοκάρια στο 90λεπτο), όμως φαίνεται ότι η ομάδα έχει θέμα, δίχως τον κομβικό της παίκτη. Και θα πρέπει να μάθει χωρίς αυτόν για τους επόμενους δύο μήνες.

Κρίση στο Καμπ Νόου; Είναι νωρίς ακόμη να πει κανείς. Η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στις υποχρεώσεις της εντός συνόρων με την Ράγιο. Το Καμπ Νόου δίνει έξτρα ώθηση. Το θέμα όμως είναι υπαρκτό. Όπως έγραψε ένας φίλος των μπλαουγκράνα, «το πρόβλημα είναι ότι δίχως τον Μέσι, ο αντίπαλος μπορεί να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο».


(Πηγή: Reuters/Sergio Perez)

Και αυτή είναι η αλήθεια. «Όχι Μέσι, όχι κυριαρχία στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της κορυφαίας αθλητικής εφημερίδας Marca. Και αυτό ήταν φανερό, όχι μόνο στο ματς με την Σεβίλλη, αλλά και την αναμέτρηση με την Λεβερκούζεν, παρά τη νίκη με 2-1, με 2 γκολ σε τρία λεπτά (μετά το 0-1 του Κυριάκου Παπαδόπουλου). Με τους Σεβιγιάνους ο Ενρίκε αναρωτιόταν ακόμη και στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο Twitter, πως είναι δυνατόν να χαθεί το ματς.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/650342615183966208

Ο αντίπαλος παίζει πιο επιθετικά. Έχει έναν λιγότερο πονοκέφαλο να σταματήσει, αφού «σπάει» η μαγική τριάδα, Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ. Μπορεί ακόμη και να ανεβάσει ψηλά την άμυνα του. Κάτι που αποδεικνύεται καταστροφικό, όταν συνυπάρχουν και οι τρεις. Τα στοιχεία του παιχνιδιού του Μέσι είναι γνωστά τα τελευταία χρόνια: πέρα από τα γκολ, δίνει τον ρυθμό στην επίθεση, ανοίγει το πλάτος του γηπέδου, παίζοντας και στα άκρα, έχει την κάθετη κίνηση και μπορεί να διασπάσει με τους υπόλοιπους ακόμη και την πιο κλειστή άμυνα. Μόνο με συνδυασμένη προσπάθεια και περισσότερους από έναν αμυντικούς, μπορεί κανείς να επιχειρήσει να τον σταματήσει. Και όπως έχει αποδείξει από τις 26 Οκτωβρίου του 2004 και το ντεμπούτο του με την Εσπανιόλ, δεν είναι πολλοί εκείνοι οι προπονητές που το πέτυχαν...


(Πηγή: Reuters/Tony Gentile)

Ο Γιόχαν Κρόιφ πρόσφατα, συγκρίνοντας τα δύο σύγχρονα ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, Ρονάλντο και Μέσι, έδωσε μια πολύ πειστική εξήγηση. «Ο Κριστιάνο είναι καταπληκτικός σκόρερ. Δεν είναι όμως ο δημιουργικός ποδοσφαιριστής, που θα χτίσεις την υπόλοιπη ομάδα γύρω του. Αντίθετα ο Μέσι είναι πιο «ομαδικός». Εκτός από τα γκολ είναι αντίστοιχα πολλές οι ασίστ, που θα δώσει».

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/651678646458011648

Αν χρησιμοποιούσε κανείς θεατρικούς όρους, θα έλεγε ότι τώρα που λείπει ο πρωταγωνιστής, καλούνται οι ηθοποίοι που έχουν το δεύτερο ρόλο (ακόμη και αν μιλάμε για σταρ παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Σουάρες και ο Νεϊμάρ), να σηκώσουν το βάρος της παράστασης.

Και ο Μέσι απουσιάζει σπάνια. Πέρυσι έπαιξε σε 56 ματς, και μετά ακολούθησε το Κόπα Αμέρικα. Την προηγούμενη χρονιά, είχε προηγηθεί το Μουντιάλ. Και εκείνος είναι πάντα εκεί. Είναι αλήθεια, ότι ο Λουίς Ενρίκε επιχείρησε να διαχειριστεί την κούραση του «μικρού μάγου», κρατώντας τον σε κάποια ματς στον πάγκο. Μην ξεχνάμε όμως, ότι ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα έχουν υποχρεώσεις: οι φίλαθλοι, οι χορηγοί, τα τηλεοπτικά δίκτυα, δεν πληρώνουν πακτωλό χρημάτων για τους μπλαουγκράνα χωρίς τον Αργεντινό. Όπως και για την Ρεάλ χωρίς τον Κριστιάνο. Επομένως είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται πάντα επί σκηνής. Ξεχνώντας πολλές φορές ότι είναι άνθρωπος.


(Πηγή: Reuters/Javier Barbancho)

Και δεν είναι η μόνη απουσία λόγω τραυματισμού στην Βαρκελώνη. Μυϊκό πρόβλημα για τον Ινιέστα, εκτός σεζόν ο Ραφίνια. Η καλοκουρδισμένη μηχανή, από την μέση και μπροστά, που έχασε το καλοκαίρι και ένα βασικό της γρανάζι – ο Τσάβι συνεχίζει στο Κατάρ- θέλει και πάλι ροντάρισμα. Η άμυνα δε, επειγόντως σέρβις: 9 γκολ σε 7 ματς παθητικό (όταν πέρυσι συνολικά είχε δεχτεί 21 γκολ), άλλα 5 στην Ευρώπη. Αλβες, Ζόρντι Άλμπα, Πικέ έλειψαν σε παιχνίδια ήδη (τραυματισμοί και κάρτες), τον Βερμάλεν ακόμη περιμένουν να τον δουν.

Σε αυτά προσθέστε και την απαγόρευση μετεγγραφών, που ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο. Ο Αρντά Τουράν και ο Αλέιξ Βιντάλ, που θα έδιναν δεδομένα λύσεις ποιοτικές, δεν μπορούν να φορέσουν την φανέλλα. Ο Λουίς Ενρίκε αναγκάζεται λοιπόν να κάνει συνεχώς προσαρμογές στα σχήματά του. Την περασμένη σεζόν, ακόμη και όταν έλειπε λόγω της τιμωρίας του ο Σουάρες, η 11άδα ήταν δεδομένη ουσιαστικά. Μόνον οι «λογικές αλλαγές» για μια ομάδα, που αγωνίζεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιούνιο.


(Πηγή: Reuters/Susana Vera)

Αν υπάρχει ένα ελπιδοφόρο στοιχείο, είναι η βαθμολογία. Η Μπαρτσελόνα είναι 4η, μαζί όμως με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Θέλτα, με 15 βαθμούς. Πρώτη η Βιγιαρεάλ με 16... Αμφιβάλει κάποιος, για το ποιοι θα παλέψουν και εφέτος για τον τίτλο στην La Liga; Όσο θα είναι μαζί ή σχετικά κοντά, η αναμενόμενη επιστροφή του «Μεσί-α» στο Clasico της 22ας Νοεμβρίου, μπορεί να επαναφέρει την «τάξη». Έτσι όπως τουλάχιστον την ορίζουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ