ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Καλοκαιρινές μετακινήσεις: Ασφαλείς με μερικές απλές κινήσεις

Καλοκαιρινές μετακινήσεις: Ασφαλείς με μερικές απλές κινήσεις

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι επιζητούμε κάποιες μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Με καλή παρέα, μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώνουμε κατά την οδήγηση -φέτος υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος μιας και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλο και περισσότεροι θα επιλέξουν το αυτοκίνητό τους ως μέσο μετακίνησης προς τον τόπο διακοπών τους- καθώς αν γίνουμε λιγότερο προσεκτικοί ή αμελείς οι συνέπειες μπορούν να είναι δυσάρεστες.

Αν όμως προσέξουμε κάποια απλά πραγματάκια και θα είμαστε ασφαλείς και θα χαρούμε χωρίς απρόοπτα τις διακοπές μας. Έτσι λοιπόν:

  • Αποφεύγουμε να οδηγούμε με σαγιονάρες. Όχι μόνο γιατί δεν έχουμε καλή αίσθηση όπως με τα κλειστά, πιο σταθερά παπούτσια αλλά γιατί μπορεί να μας φύγουν από το πόδι, να μπλεχτούν με τα πεντάλ και να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτό καλό είναι πριν οδηγήσουμε να φοράμε κανονικά παπούτσια. Η οδήγηση με σαγιονάρες δεν απαγορεύεται μεν ρητά αλλά μπορεί να επιφέρει και πρόστιμο
  • Δεν ανήκουμε στο 25% των οδηγών στην Ευρώπη, που σύμφωνα με έρευνα οδηγούν ημίγυμνοι. Έτσι αποφεύγουμε και τυχόν εγκαύματα από τη ζώνη ασφαλείας. Επίσης αν κάθεστε με βρεγμένα μαγιό το λιγότερο που θα πάθουν τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας, αν οι επενδύσεις τους είναι από ύφασμα, είναι το άσχημο λευκό περίγραμμα γύρω από τα βρεγμένα ρούχα που φεύγει δύσκολα.
  • Ακόμα και αν έχουμε βρει πάρκινγκ σε σκιά καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να ανοίξουμε για ένα τουλάχιστον λεπτό πόρτες και παράθυρα προκειμένου να φύγει ο (πολύ) ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Αν το κάνουμε και το κλιματιστικό στη συνέχεια θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και θα μας δροσίσει πιο γρήγορα.

  • Αν οδηγούμε με το χέρι στο παράθυρο ή και κρεμασμένο έξω από αυτό όχι μόνο θα κάνουμε «μπαμ» στην παραλία με το τοπικό μας μαύρισμα αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε γρήγορα και σωστά μιας και δεν θα είναι και τα δύο μας χέρια στο τιμόνι. Επίσης υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού, κάτι που ισχύει ακόμα πιο πολύ για το συνοδηγό αν βάζει τα πόδια του στο ταμπλό.
  • Αν πρόκειται να οδηγήσουμε για αρκετές ώρες καλύπτοντας πολλά χιλιόμετρα θα πρέπει να πίνουμε αρκετά υγρά. Και αυτό γιατί η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο, μιας και ένας αφυδατωμένος οδηγός αντιδρά, σύμφωνα με μελέτες, το ίδιο καθυστερημένα και λάθος με κάποιον που έχει καταναλώσει 8 ποτήρια κρασιού.
  • Ακόμα και αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να επιβιβάσουμε περισσότερα άτομα από τα προβλεπόμενα. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά κυρίως γιατί είναι επικίνδυνο, καθώς για τους επιπλέον επιβάτες δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας οπότε και δεν συγκρατούνται. Τα παιδιά δεν αποτελούν την εξαίρεση.

Καλά ταξίδια και καλές διακοπές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ