ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί άνοιξαν οι αερόσακοι στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου ενώ δεν υπήρχε σύγκρουση;

Γιατί άνοιξαν οι αερόσακοι στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου ενώ δεν υπήρχε σύγκρουση;

Βλέποντας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος και οι δύο άντρες που το συνόδευαν, τίποτα δεν μαρτυρά εξωτερικά πως στο εσωτερικό του σημειώθηκε έκρηξη. Κι αυτό γιατί δεν έχουν σπάσει ούτε καν τα κρύσταλλα των παραθύρων του.

Λογικό το τελευταίο, μιας και η Mercedes S-Class που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρωθυπουργός, παρόλο που έχει κάμποσα χρόνια στην πλάτη της -κατασκευαζόταν από το 1998 έως και το 2006- είναι θωρακισμένη και οι γυάλινες επιφάνειές της είναι σύνθετης κατασκευής. Αποτελούνται από πολλές στρώσεις και μεταξύ των κρυστάλλων υπάρχουν και άλλα υλικά που εξασφαλίζουν την επιθυμητή αντοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που το βάρος των παραθύρων είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δεν ανοίγουν παρά λίγα εκατοστά και αυτό με τη βοήθεια υδραυλικού μηχανισμού.

Το μόνο αξιοπερίεργο που βλέπει κανείς στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου είναι οι ξεφούσκωτοι αερόσακοι από την πλευρά του οδηγού. Κι αυτό γιατί η S-Class δεν προσέκρουσε πουθενά, προκειμένου, όπως θα περίμενε κανείς, να ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι, οι οποίοι υπάρχουν προκειμένου να προστατεύουν τους επιβαίνοντες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Από την άλλη όμως η ενεργοποίηση των αερόσακων μπορεί να γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά προκειμένου να δοθεί από το σύστημα ελέγχου η κατάλληλη εντολή λαμβάνονται υπόψη αρεκτές παράμετροι και πολλά στοιχεία που προέρχονται από μια σειρά αισθητήρων. Ειδικά στην περίπτωση των πλευρικών αερόσακων, όπως στην περίπτωση της S-Class στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη στο εσωτερικό της.

Μεταξύ αυτών των αισθητήρων υπάρχουν και επιταχυνσιόμετρα και αισθητήρες πίεσης στις πόρτες -ας μην ξεχνάμε πως η πλευρική επιφάνεια ενός αυτοκινήτου είναι πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με την εμπρός, οπότε δεν επαρκούν μόνο αισθητήρες κρούσης. Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αερόσακοι ενεργοποιήθηκαν από την καταγραφή του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου από τους αισθητήρες πίεσης στις πόρτες.

MERCEDES S CLASS PAPADIMOS 6A

Oι αερόσακοι ναι μεν ενεργοποιούνται σε κλάσματα του δευτερολέπτου αλλά για να γίνει αυτό συλλέγονται στοιχεία και δεδομένα από πολλούς αισθητήρες. Μεταξύ αυτών και αισθητήρες πίεσης στις πόρτες, οι οποίοι στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου ενεργοποιήθηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης του παγιδευμένου φακέλου. Πηγή: Mercedes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ