ΜΟΔΑ

Rihanna: φέρνει τον ανθρωπισμό στη βιομηχανία ομορφιάς με υπογραφή Fenty Beauty

Rihanna: φέρνει τον ανθρωπισμό στη βιομηχανία ομορφιάς με υπογραφή Fenty Beauty
REUTERS/Mario Anzuoni

Δεν είναι τυχαίο ότι η Rihanna τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ανθρωπιστική και ακτιβιστική της δράση σχεδόν δύο χρόνια πριν. Σήμερα η επιχειρηματίας και "παράγοντας" του οικουμενικού lifestyle που ορίζει η βιομηχανία μόδας και ομορφιάς επιβεβαιώνει τη διάκριση κάνοντας ανθρωπισμό με νέα προϊόντα ομορφιάς.

Όπως αποδεικνύεται η Rihanna δεν επιδιώκει μόνο να εδραιωθεί στη βιομηχανία της ομορφιάς με τη σειρά καλλυντικών Fenty Beauty αλλά χρησιμοποιεί τα προϊόντα για να συγκεντρώσει χρήματα για καλό σκοπό, εμπνέοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

Η τραγουδίστρια, η οποία ίδρυσε το 2012 το Clara Lionel Foundation (CLF), μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ενισχύει ανθρωπιστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, με επίκεντρο την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λάνσαρε ένα highlighter και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τους σκοπούς του CLF.

"Αγοράζοντας το νέο προϊόν μακιγιάζ της Fenty Beauty συνεισφέρετε σε δράσεις που βοηθούν γυναίκες και παιδιά σε ανάγκη", αναφέρει το Marie Claire.

To CLF (που φέρει τα ονόματα της γιαγιάς και του παππού της Ριάνα, Κλάρα και Λάιονελ από την ίδρυσή του, έχει χρηματοδοτήσει ένα κέντρο ογκολογίας στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στην πατρίδα της τραγουδίστριας, τη νησιωτική χώρα Μπαρμπέιντος, ξεκίνησε πρόγραμμα μικροεπιδοτήσεων και δώρισε ποδήλατα σε κορίτσια στο Μαλάουι για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.

Το ίδρυμα δημιουργήθηκε όταν η εκλιπούσα γιαγιά της Ριάνα, Κλάρα Μπρέιθγουεϊτ ξεκίνησε άνιση μάχη με τον καρκίνο.

"Ήταν η πιο χαρισματική, ανιδιοτελής γυναίκα. Όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου τη θεωρούν πρότυπο" έχει αναφέρει η τραγουδίστρια.

Το 2017, η Ριάνα ταξίδεψε με τον εκτελεστικό διευθυντή του CLF, Τζάστιν Λούκας στο Μαλάουι, όπου το ίδρυμα συνεργάζεται με την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση (GPE) και την Εκστρατεία για τη Γυναικεία Εκπαίδευση για τη χορήγηση υποτροφιών σε κορίτσια που φοιτούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

"Είδαμε από πρώτο χέρι πώς αυτή η σημαντική παρέμβαση βοηθά τα κορίτσια να αποφύγουν τον πρόωρο γάμο, την εγκυμοσύνη και το HIV / AIDS" ανέφερε ο Τζάστιν Λούκας. Πολλοί από τους μαθητές και μαθήτριες που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη συνέχεια ασχολούνται με επιχειρήσεις. "Συναντήσαμε μια υπέροχη νεαρή γυναίκα, την Άνι, η οποία αποφοίτησε, άνοιξε το δικό της εστιατόριο και είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει ολόκληρη την οικογένειά της" σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του CLF, σύμφωνα με το Marie Claire.

fenty beauty 960x949

Αυτό τον μήνα, το CLF θα συγκεντρώσει πόρους για να βοηθήσει γυναίκες, όπως η Άνι καθώς συνεχίζει την αποστολή του. Κάθε Σεπτέμβριο η Ριάνα διοργανώνει την εκδήλωση, Diamond Ball από την οποία πέρσι συγκεντρώθηκε βοήθεια ύψους 5 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον η τραγουδίστρια δωρίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις των νέων highlighters στο ίδρυμα CLF.

"Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στην κοινότητα της Fenty Beauty να αισθανθεί όχι μόνο ότι είναι μέρος του ταξιδιού του CLF, αλλά και ότι μπορεί να αναλάβει δράση σε θέματα, για τα οποία παθιάζεται' ανέφερε ο Τζάστιν Λούκας και πρόσθεσε: "Στην καρδιά της αποστολής μας είναι η ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο".

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ας θυμηθούμε όλα όσα είπε η Rihanna στο Χάρβαρντ για τον ανθρωπισμό, τη διασημότητα, τους μετανάστες και την ελπίδα.

"Και να'μαι στο Χάρβαρντ"

riri1

"Τα κατάφερα λοιπόν και μπήκα στο Χάρβαντ. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να ξεστομίσω κάτι τέτοιο ποτέ στη ζωή μου, αλλά νιώθω υπέροχα. Σας ευχαριστώ, Δρ Counter, ευχαριστώ το Ίδρυμα Χάρβαρντ και ευχαριστώ όλους εσάς, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για αυτή τη μεγάλη τιμή. Ευχαριστώ. Νιώθω απίστευτα ταπεινή απέναντι σε αυτή την αναγνώριση που με επιβραβεύει για κάτι που ποτέ δεν περίμενα ότι χρειάζεται να χρεωθώ.

Θυμάμαι όταν ήμουν πέντε ή έξι ετών και έβλεπα στην τηλεόραση αυτές τις διαφημίσεις με άλλα παιδιά να υποφέρουν σε άλλα μέρη του κόσμου, ξέρετε οι διαφημίσεις "μπορείτε να δώσετε 25 cents, για να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού" και σκεφτόμουν πόσα 25 cents θα έπρεπε να εξοικονομήσω για να σώσω ΟΟΟΟΟΛΑ τα παιδιά στην Αφρική. Και έλεγα στον εαυτό μου "όταν μεγαλώσω, όταν γίνω πλούσια θα σώσω παιδιά σε όοοολο τον κόσμο".

Απλά δεν ήξερα ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση την εφηβεία μου.

Ξεκίνησα την καριέρα μου εδώ στην Αμερική στα 17, ίδρυσα την πρώτη φιλανθρωπική μου οργάνωση στα 18. Ξεκίνησα να συνεργάζομαι και να έρχομαι σε επαφή με άλλους οργανισμούς και στα χρόνια που ακολούθησαν συναντήθηκα, βοήθησα και έχασα μερικές υπέροχες ψυχές.

Από την εξάχρονη Jasmina Anema που πέθανε από λευκαιμία το 2010 (η ιστορία της ενέπνευσε χιλιάδες εθελοντές να εργαστούν ως δότες μέσω του DKMS) στο 2012 όταν έχασα τη γιαγιά μου, την αείμνηστη Clara Brathwaite που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και είναι ο λόγος και η κινητήρια δύναμη πίσω από το Ίδρυμα Clara Lionel.

"Είμαστε όλοι άνθρωποι. Και όλοι θέλουμε απλά μια ευκαιρία"

Μια ευκαιρία στη ζωή, μια ευκαιρία στην εκπαίδευση, μια ευκαιρία σε ένα μέλλον. στο Ίδρυμα Clara Lionel Foundation θέλουμε να επηρεάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, αλλά αρχίζει μόνο με μία. Μόνο μία.

Καθώς κοιτάζω αυτή την όμορφη αίθουσα, βλέπω αισιοδοξία, βλέπω ελπίδα, βλέπω το μέλλον. Ξέρω ότι ο κάθε ένας από εσάς έχει την ευκαιρία να βοηθήσει κάποιον άλλον. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βοηθήσετε ένα άτομο χωρίς να περιμένετε κανένα αντάλλαγμα. Για μένα, αυτό είναι ανθρωπισμός.

Οι άνθρωποι το κάνουν να φανεί πάρα πολύ δύσκολο. Η αλήθεια είναι και αυτό θέλω να γνωρίζει το μικρό κορίτσι που βλέπει τις τηλεοπτικές καμπάνιες είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να είσαι ανθρωπιστής.

Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις κάποιον. Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος. Δεν χρειάζεται καν να έχεις αποφοιτήσει από το κολέγιο. Θέλω να πω, μακάρι να ήμουν, δεν λέω ξέρεις ... Ιδιαίτερα σήμερα.

Είναι αλήθεια, ίσως ξαναβρεθώ μαζί σας αλλά θα δείξει.

Ξεκινάει από το γείτονά σου, το πρόσωπο δίπλα σου, το άτομο που κάθεται δίπλα σου στην τάξη, το παιδί λίγο πιο κάτω στη γειτονιά σας, μπορείτε απλά να κάνετε ό, τι μπορείτε για να βοηθήσετε με κάθε τρόπο που μπορείτε.

Σήμερα θέλω να ζητήσω μια δέσμευση από τον καθένα σας.

Θέλω να βοηθήσετε ένα άτομο, μια οργάνωση, μια κατάσταση που αγγίζει την καρδιά σας.

Η γιαγιά μου πάντα έλεγε "αν έχεις ένα δολάριο, μοιράζεσαι πολλά". Σας ευχαριστώ κυρίες και κύριοι. Ήταν τιμή μου".

Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί παλαιότερα, ο ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι και τέσσερις γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών. Η απονομή έγινε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ