ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Sotheby's καλεί Μπέκαμ: μπορεί ένα Spice Girl να φέρει αύξηση στις πωλήσεις των έργων τέχνης;

Sotheby's καλεί Μπέκαμ: μπορεί ένα Spice Girl να φέρει αύξηση στις πωλήσεις των έργων τέχνης;

Μπορεί. Αυτή είναι προφανώς και η απάντηση μετά τη νεά πρωτοβουλία του οίκου δημοπρασιών Sotheby's ο οποίος συμμαχεί με τη Βικτόρια Μπέκαμ, την Posh Spice, για τους σπουδαίους ζωγράφους άλλων καιρών. Αποτέλεσμα της ιδιότυπης συνέργειας η προσωρινή έκθεση 16 εμβληματικών έργων τέχνης στα κεντρικά γραφεία του οίκου μόδας της Μπέκαμ στο Mayfair.

Η πρωτοβουλία ήταν και μια προωθητική ενέργεια της πώλησης έργων από τους λεγόμενους Old Masters που διοργάνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's στις αρχές Ιουλίου.

"Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στο Frick, πέρυσι στη Νέα Υόρκη, που μου άνοιξε τα μάτια στους μεγάλους ζωγράφους του παρελθόντος, και άρχισα να γοητεύομαι" δηλώνει η πρώην Spicy Girl και φανατικά φιλότεχνη και συλλέκτρια τέχνης Μπέκαμ.

Οι οίκοι δημοπρασιών έργων τέχνης συνηθίζουν να επιδίδονται σε "δι-ιστορικές εκθέσεις" έργων προς πώληση, να εκθέτουν έργα παλαιότερων εποχών δίπλα σε μοντέρνα και σύγχρονα έργα, σε αυτή όμως την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια "δια-θεματική έκθεση" -μια έκθεση έργων τέχνης δίπλα σε δημιουργίες σύγχρονης μόδας.

Η επιλογή των Sotheby's δεν είναι τυχαία. Το ίδιο το κτίριο που στεγάχονται τα κεντρικά του οίκου Victoria Beckham είναι μια εντυπωσιακή σύγχρονη κατασκευή - απότομες γωνίες και λείες επιφάνειες - του αρχιτέκτονα Φαρσίντ Μουσαβί. Τι πιο ενδιαφέρον από το να απολαμβάνεις, στον πρώτο και δεύτερο όροφο, έναν Λούκας Κράναχ ή έναν Λεονάρντο ντα Βίντσι ανάμεσα σε μπουφάν και παντελόνια; Ή στο ισόγειο, πίνακες του Τζόζεφ Ράιτ από το Ντέρμπι, χωμένους ανάμεσα σε σκάλες, να καθρεφτίζονται πολλαπλά στους καλυμμένους με καθρέφτες τοίχους;

Η Μπέκαμ διάλεξε τους καλύτερους πίνακες από αυτούς που θα δημοπρατούντο στου Sotheby's, όπως το "Πορτραίτο άνδρα με κηλιδωτό γούνινο κολάρο" του Λούκας Κράναχ (εκτιμούμενη τιμή στη δημοπρασία, 2,1 με 2,7 εκατομμύρια δολάρια) ή το "Πορτραίτο ενός Βενετσιάνου ευγενούς" του Ρούμπενς (εκτιμούμενη τιμή, 4,1 με 5,6 εκατομμύρια δολάρια).

"Ποιος κατανοεί αυτή την έννοια της αναπαράστασης του εαυτού καλύτερα από ό,τι η Βικτόρια Μπέκαμ, μια από τις πιο φωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο;" έγραφε η ανακοίνωση της έκθεσης. Οι απαντήσεις δικές σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ