ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

47ο Φεστιβάλ Βιβλίου: επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ & όλες οι εκδηλώσεις στο Ζάππειο της ποίησης

47ο Φεστιβάλ Βιβλίου: επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ & όλες οι εκδηλώσεις στο Ζάππειο της ποίησης

Νίκος Καββαδίας και άλλοι ποιητές γεμίζουν με λυρισμό το Ζάππειο με αφορμή το κεντρικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση που πρωταγωνιστεί στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε την Παρασκευή 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου είναι μια γιορτή του πνεύματος που έχουμε ανάγκη σε καιρούς μισαλλοδοξίας.

Εκατοντάδες σελίδες βιβλίων και περισότερες από 180 εκδηλώσεις συγκεντρώνει ο μακρόχρονος θεσμός του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) δίνοντας εφέτος την ευκαιρία στους επισκέπτες να μυηθούν και να απολαύσουν την περιπετειώδη διαδρομή της ποίησης από το στίχο στη σελίδα κι από εκεί στο πεντάγραμμο.

Το πρόγραμμά του αναπτύσσει δέκα βραδιές αφιερωμένες στους μεγάλους δημιουργούς -ποιητές και συνθέτες- με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και με τις παρεμβάσεις ανθρώπων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος επιμελείται ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, με επιλεγμένες προβολές εκπομπών από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» (1989-1991) και κομβικά πρόσωπα του αφιερώματος τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, και πλησιάζοντας στις μέρες μας με τον Μάριο Στρόφαλη, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Γιώργο Ανδρέου κ.ά. Βραδιές αφιερωμένες στον Νίκο Καββαδία, τον Μανόλη και τη Λούλα Αναγνωστάκη, την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, τη Γιοβάννα κ.ά.

Στο αφιέρωμα συμμετέχει, επίσης, το Θέατρο Τέχνης με Λόρκα και το ΚΘΒΕ.

Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, που θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας το γεγονός ότι εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Αθήνας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018.

Το ΕΚΕΒΙ επιστρέφει

Οι εκδηλώσεις αυτές, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνιστούν «σπουδαίο πολιτισμικό δρώμενο για τον τόπο μας, το οποίο παρέχει την ευκαιρία στην Ελλάδα και στην Αθήνα, κοιτίδα και λίκνο του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και της αντίστοιχης συμβολής του στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό και εν γένει Δυτικό Πολιτισμό, ν’ αναδείξουν τη δική τους συμβολή αναφορικά με τη συνειδητοποίηση της διαχρονικής και σταθερής αξίας του βιβλίου, ιδίως στην έντυπη μορφή του».

Το παρών στα εγκαίνια του Φεστιβάλ έδωσε και η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν αποκτήσει οι εκθέσεις βιβλίου τα τελευταία χρόνια, αναγγέλλοντας εκ παραλλήλου την επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ενός θεσμού που καταργήθηκε το 2013.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε και για τις συνέπειες της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και ανήγγειλε την επανίδρυση του θεσμού: «Δυστυχώς, η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου επέφερε ισχυρό πλήγμα τόσο στην γενικότερη διαρθρωτική υποστήριξη του βιβλίου στο τόπο μας, όπως τουλάχιστον ήταν οι προδιαγραφές και οι στόχοι του ΕΚΕΒΙ, αλλά και στον ιδιαίτερο και σημαντικό τομέα της έρευνας και της μελέτης του κόσμου του βιβλίου. Σήμερα γνωρίζουμε λιγότερα απ’ όσα μας είναι αναγκαία προκειμένου να κάνουμε συγκρίσεις για την πορεία της παραγωγής και της κατανάλωσης, να κάνουμε συγκρίσεις, να πάρουμε αποφάσεις. Μετά από την κρίση και προσβλέποντας στην επόμενη μέρα της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της χώρας, είναι θεωρώ η στιγμή, να αποδεχθεί ξανά η Πολιτεία την ευθύνη της απέναντι στο βιβλίο ως πρωταρχικό πολιτιστικό αγαθό. Επισπεύδοντας την επανίδρυση του θεσμού πάνω σε στέρεες βάσεις που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προοπτικές θα έχουμε κάνει το βήμα προόδου που αξίζει τόσο ο κόσμος του βιβλίου, όσο και το δυνάμει αναγνωστικό μας κοινό. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε τώρα που οι συνθήκες άρχισαν να είναι πιο ευνοϊκές και γυρίζουμε σελίδα. Κι αυτό, μέσα από σοβαρό και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο και προσβλέποντας στο μέλλον των μικρών και μεγάλων αναγνωστών που κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιθυμία της ανάγνωσης σε μια χώρα που ποτέ στο παρελθόν δεν φρόντισε να επενδύσει στις βιβλιοθήκες, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην ανάγνωση. Ο νέος θεσμός βιβλίου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλουμε να το κάνουμε αποφασιστικά και γρήγορα, όλοι μαζί, με σύμπνοια και το όραμα ζωντανό».

4541262

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι παράλληλες δράσεις

Η διοργάνωση Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχει στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου με διπλό περίπτερο στον κεντρικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου.

Στο περίπτερο υπάρχει ενημερωτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό τόσο από τη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της, όσο και από δεκάδες φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν, όπως πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσεία, μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες.

Το Φεστιβάλ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 160 εκδότες, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ζάππειο Μέγαρο (ΟΛΥΜΠΙΑ 2016-2018, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. Είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στις 3, 5, 10 και 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί από την ΠΥΡΝΑ το πρόγραμμα «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες», που ξεκινά στους 72 σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού.

4541276

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού οργανώνει δράσεις και παιχνίδια γύρω από το βιβλίο και αφήγηση παραμυθιού.

Την Τετάρτη 5 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τις Ανοικτές Συλλογές του, με τη χρήση tablet και με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Νέα Εποχή: Από τη συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα στο Αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη». Στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί από την ActionAID μέρος της συλλογικής έκθεσης των φανζίν που δημιούργησαν 40.000 μαθητές από 700 σχολεία, γύρω από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, και είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Victoria Square Project.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα των Χωμάτων πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά, όπου θα δημιουργηθεί μια καρτ-ποστάλ ως reminder της δράσης που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων «Είναι βιβλίο ή είναι τέχνη;»: Κύκλος καλλιτεχνικών βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους με στόχο τη γνωριμία με το βιβλίο ως έργο τέχνης.

Την ίδια μέρα το Εθνικό Θέατρο που ανέλαβε να σηκώσει το βάρος του «Κόλια», δηλαδή του μεγάλου μας Νίκου Καββαδία θα παρουσιάσει ένα μουσικό αναλόγιο ειδικά σχεδιασμένο για το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο σε κείμενα των ποιητών Καββαδία και Μάρκου Δεληγιάννη και σκηνοθετική επιμέλεια του Στρατή Πανούριου. Στην εκδήλωση που ντύνει μουσικά ο Αλέξης Κωστόπουλος και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Στάθης Κόικας, Στρατής Πανούριος, Τζένη Παρασκευαΐδου, Δήμητρα Χαριτοπούλου θα μιλήσουν ο μελετητής του έργου του Νίκου Καββαδία και δημοσιογράφος Μιχάλης Γελασάκης και ο ποιητής Μάρκος Δεληγιάννης.

Θα προβληθεί από το αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της σειράς «Η Περιπέτεια ενός ποιήματος», μελοποίηση ποιημάτων του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο.

Τέλος, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η ομάδα του Κινητήρα παρουσιάζει στον χώρο του Φεστιβάλ την περιπατητική παράσταση «Απρόσμενες Αναγνώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ