ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ θέλει να δώσεις σημασία στο κλίμα

Ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ θέλει να δώσεις σημασία στο κλίμα
O Άρνολντ Σβατσενέγκερ σε αναμνηστική φωτογραφία του παρελθόντος με την κόρη του Κάθριν όταν ήταν μικρή. Αυτή ήταν η ευχητήρια ανάρτηση του στην "έξυπνη, ανεξάρτητη" συγγραφέα πλέον 26χρονη κόρη του στις 13 Δεκεμβρίου. Αrnold Schwarzenegger/ Facebook

Ο Άρνι ξαναχτύπησε. Στην παράδοση που θέλει τους ήρωες των περιπετειών του 20ου αιώνα να παραμένουν αγέρωχοι και θαρραλέοι ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ συνεχίζει την αποστολή του για ένα καλύτερο αύριο με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Σε αυτή απευθύνεται σε όσους σφυρίζουν αδιάφορα για το έγκλημα στο περιβάλλον από τις λάθος πηγές ενέργειας. Η ανοιχτή επιστολή του Εξολοθρευτή εξολοθρεύει με μαεστρία κάθε προβληματισμό για τις πηγές ενέργειας που μας πνίγουν. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ θέλει να σε ρωτήσει κάποια πράγματα. “Δεν με νοιάζει καθόλου αν συμφωνούμε για την κλιματική αλλαγή” είναι μια SFW απόδοση του "I don't give a f*** if we agree on climate change" που είναι και ο τίτλος στο δημόσιο λόγο που ακολουθεί

“Διακρίνω τις αμφιβολίες σας.

Κάθε φορά, όποια φορά κάνω ανάρτηση στο Facebook μου ή κάνω tweet για τη σταυροφορία μου προς ένα καθαρά ενεργειακό μέλλον, τις βλέπω.

Πάντοτε υπάρχουν λίγοι από εσάς που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να ενδιαφερθούν για την άνοδο της θερμοκρασίας ή αμφισβητούν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Θέλω να ξέρετε ότι σας ακούω. Ακόμη και εσάς που λέτε ότι η ανακυκλώσιμη ενέργεια είναι μια συνωμοσία.

Ακόμη και εσάς που ισχυρίζεστε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φιάσκο. Ακόμη και εσάς που χρησιμοποιείτε μια λέξη τεσσάρων γραμμάτων (σσ. ο Άρνι αναφέρεται στο “F***” του τίτλου της επιστολής).

Έδωσα σημασία στις αμφιβολίες σας και τώρα έχω τρεις ερωτήσεις για εσάς.

Ας αφήσουμε την κλιματική αλλαγή στην άκρη προς το παρόν. Ας κάνουμε μια υπόθεση ότι έχετε δίκιο.

Πρώτον - θεωρείται φρόνιμο να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο από μόλυνση; Είναι περισσότεροι από τα θύματα δολοφονιών, τους αυτόχειρες και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα συνολικά.

Καθημερινά 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν από από τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι δικαιολογημένοι αυτοί οι θάνατοι για εσάς; Αποδέχεστε το γεγονός ότι παιδιά σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να μεγαλώσουν με εισπνευστήρα;

Τώρα, στη δεύτερη ερώτηση μου: πιστεύετε πραγματικά ότι το κάρβουνο και το πετρέλαιο είναι το μέλλον στα καύσιμα;

Πέρα από την καταστροφή που επιφέρουν τα ορυκτά καύσιμα στα πνευμόνια μας, συμφωνούμε όλοι στο ότι εξαντλούνται. Ποιό είναι λοιπόν το πλάνο δράσης σας;

Προσωπικά έχω ανάγκη από ένα πλάνο. Δεν θέλω να είμαι το τελευταίο άλογο στο δρόμο που σέρνει μια καρότσα με τα αυτοκίνητα να κατακτούν τους δρόμους. Δεν θέλω να είμαι ο τελευταίος επενδυτής στην αλυσίδα καταστημάτων Blockbuster στην ανάδυση του Netflix. Αυτό ακριβώς θα συμβεί με τα ορυκτά καύσιμα.

Ένα μέλλον καθαρής ενέργειας είναι μια σοφή επένδυση και όποιος σας λέει κάτι άλλο ή κάνει λάθος ή σας λέει ψέμματα. Όποιο και από τα παραπάνω και αν ισχύει δεν θα έδινα σημασία στις συμβουλές τους για το που θα επενδύσω.

Oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εξαιρετικές για τον τομέα της οικονομίας, κάτι που δεν χρειάζεστε εμένα να σας το ομολογήσω. Η Καλιφόρνια έχει μερικούς από τους πιο επαναστατικούς περιβαλλοντικούς νόμους στις ΗΠΑ, το 40% της ενέργειας μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Είμαστε από τους πρώτους που υιοθετησαμε ένα πλάνο καθαρής ενέργειας για το μέλλον.

Η οικονομία μας δεν ένοιωσε κάποιο πλήγμα. Στον αντίποδα, η οικονομία στην Καλιφόρνια αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτείες. Πρωτοπορούμε στα κατασκευαστικά έργα, τη γεωργία, τον τουρισμό, τη βιομηχανία της διασκέδασης, τη βιοτεχνολογία και, βέβαια, στην πράσινη τεχνολογία.

Έχω μια τελευταία ερώτηση και θα χρειαστώ από εσάς λίγη φαντασία.

Υπάρχουν δύο πόρτες. Πίσω από την Πόρτα Νούμερο Ένα υπάρχει ένα αεροστεγές δωμάτιο με ένα κανονικό αμάξι που παίρνει βενζίνη. Πίσω από την Πόρτα Νούμερο Δύο υπάρχει ένας αντίστοιχος χώρος με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι μηχανές και των δύο έχουν πάρει πραγματικά φωτιά.

Θέλω να επιλέξετε μια πόρτα και αφού την ανοίξετε να μπείτε μέσα και να την κλείσετε πίσω σας. Πρέπει να μείνετε μέσα στο δωμάτιο για μία ώρα. Δεν μπορείτε να σβήσετε τη μηχανή, δεν σας παρέχουν μάσκα αερίων.

Υποθέτω επιλέγετε την Πόρτα Νούμερο Δύο με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σωστά; Η Πόρτα Νούμερο Ένα είναι μια θανάσιμη επιλογή -ποιος θα ήθελε να εισπνεύσει όλες αυτές τις αναθυμιάσεις;

Αυτή είναι η επιλογή που έχει κληθεί να πάρει ο κόσμος τώρα.

Για να χρησιμοποιήσω μία από τις αγαπημένες σας λέξεις που όλοι εσείς οι σχολιαστές λατρεύετε, δεν δίνω δεκάρα αν πιστεύετε ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορούσε να με νοιάζει τίποτα λιγότερο από το εαν ανησυχείτε ή όχι για την αύξηση της θερμοκρασίας ή το λιώσιμο των πάγων. Δεν με ενδιαφέρει ποιός από τους δυό μας αντιλαμβάνεται καλύτερα όσα μας λέει η επιστήμη.

Απλά ελπίζω να είστε μαζί μου στο άνοιγμα της Πόρτας Νούμερο Δύο σε ένα πιο ευφυές, καθαρό, υγιεινό, κερδοφόρο ενεργειακό μέλλον.”

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ έδωσε το παρόν μαζί με Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Αλ Γκορ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και άλλους επώνυμους αξιωματούχους ή μη, στη "Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων" που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι.

Ένα εισιτήριο για την Καλιφόρνια παρακαλώ καθώς δύο πόρτες έχει η ζωή και ο Άρνι γνωρίζει τη σωστή.

Posted by Arnold Schwarzenegger on Monday, December 7, 2015


Διαβάστε και αυτά

Ιστορική συμφωνία για το κλίμα επετεύχθη στο Παρίσι

Τρεις υπεύθυνοι για τη ρύπανση που δεν θα αγγίξει η συμφωνία για το κλίμα

Ποια μέτρα περιλαμβάνει η Διεθνής Συμφωνία για το Κλίμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ