ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα εκατομμύριο λίρες για το ρολόι του Γεωργίου Γ' σε δημοπρασία

Ένα εκατομμύριο λίρες για το ρολόι του Γεωργίου Γ' σε δημοπρασία
Sotheby's

Ο χρόνος των βασιλιάδων φαίνεται ότι είναι πανάκριβος και μετά θάνατον. Το χρυσό ρολόι τσέπης του βασιλιά Γεωργίου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ σε δημοπρασία που θα γίνει από τον οίκο Sotheby's

Αρχικά αγορασμένο από τον βασιλιά Γεώργιο Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1808, το χρυσό ρολόι τσέπης turbillon δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Abraham-Louis Breguet, του οποίου το brand εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα, κατασκευάζοντας μικρά αριστουργήματα.

To ξεχωριστό μοντέλο αναμένεται να πωληθεί έως και ένα εκατομμύριο λίρες στη δημοπρασία, να ξεπεράσει δηλαδή το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όταν δημιουργήθηκε, το συγκεκριμένο turbillon ήταν ένα πρωτοποριακό κομμάτι της ωρολογοποιίας και επέζησε στους αιώνες σύμφωνα με τον Sotheby’s στην «αρχική του κατάσταση». Δεν φέρει τα διακριτικά Breguet στο εξωτερικό, πιθανότατα επειδή θα είχε προκληθεί σκάνδαλο αν γινόταν γνωστό ότι ένας Βρετανός μονάρχης είχε στην κατοχή του ένα τόσο ακριβό γαλλικό ρολόι. Ωστόσο, το turbillon φέρει το όνομα του ωρολογοποιού.

3

@Sotheby's

Πιστεύεται ότι ο Breguet κατασκεύασε το tourbillon το 1793 ενώ ζούσε αυτοεξόριστος στην Ελβετία για να ξεφύγει από την Τρομοκρατία στη Γαλλία, μετά την Επανάσταση. Επέστρεψε στο Παρίσι το 1795 και η αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το tourbillon κατατέθηκε το 1801. Το ρολόι που θα πουληθεί στην επερχόμενη δημοπρασία προέρχεται από μια περίοδο κατά την οποία ο Breguet είχε βελτιώσει σημαντικά το αρχικό του σχέδιο με καλύτερη λεπτομέρεια κίνησης.

Εκτός από την παρουσίασή του στην Έκθεση Πέντε Αιώνων Βρετανικής Ακρίβειας στο Λονδίνο το 1955, το ρολόι δεν έχει τεθεί σε δημόσια θέα από το 1999, όταν πουλήθηκε έναντι 687.028 δολαρίων. Οι προσφορές για τη δημοπρασία The Collection of a Connoisseur στην οποία θα πωληθεί ανοίγουν στις 14 Ιουλίου.

King George III

@Wikipedia

Ο Γεώργιος Γ' ενθρονίστηκε ως βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας στις 25 Οκτωβρίου 1760. Την 1η Ιανουαρίου 1801 οι δύο χώρες ενώθηκαν κι εκείνος έγινε ο πρώτος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, στο οποίο βασίλεψε ως το θάνατό του, το 1820.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ