ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Oι «Αντι-αφηγήσεις» του John Keene επαναπροσδιορίζουν το περιπετειώδες μυθιστόρημα

Bookreads: Oι «Αντι-αφηγήσεις» του John Keene επαναπροσδιορίζουν το περιπετειώδες μυθιστόρημα
Ο τρόπος του Keene είναι μοναδικός μιας και είναι ικανός να μας μεταφέρει το κλίμα της εκάστοτε εποχής με τα μάτια του κάθε πρωταγωνιστή του

Ένα ταξίδι στην Αμερικάνικη γη με όχημα την ιστορία.

Σίγουρα ένα βιβλίο που είναι για λίγους. Πρέπει να είσαι υπομονετικός αναγνώστης γι’ αυτό εδώ και να έχεις μία προτίμηση για την ιστορία. Οι ιστορίες μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ένα ιδανικό Χόλυγουντ που δεν φοβάται να πειραματιστεί και να πει αλήθειες που πονάνε για τους μαύρους σκλάβους της Αμερικής. Από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα οι αφηγήσεις αυτές μπορεί να μπερδέψουν τον αναγνώστη προτού του χαρίσουν το «δώρο» τους. Οι ιστορίες αυτές θέλουν να μας μεταφέρουν σε καταστάσεις και εποχές που πλέον μοιάζουν μακρινές και κάπως θολές.

Ο αναγνώστης θα μπει στις ζούγκλες και τα μοναστήρια της Βραζιλίας, στις φυτείες και τις επαναστάσεις των δούλων της αποικιακής Αϊτής, στους εμφυλίους πολέμους των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στην ιστορία του πρώτου μη ιθαγενή κατοίκου που πάτησε το πόδι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο τρόπος που το κάνει ο John Keene είναι μοναδικός μιας και χρησιμοποιεί αποκόμματα από εφημερίδες, αναφορές από private detectives, εξομολογήσεις και paraphernalia της εποχής. Κάποιες ιστορίες ίσως τραβάνε λίγο παραπάνω απ’ ότι θα θέλαμε, αλλά στο τέλος όμως καταλήγουν σε κάποιο ουσιαστικό μέρος που μάλλον αν δεν υπήρχε η έκταση δεν θα είχε νόημα. Η αλήθεια είναι όμως πως σε στιγμές κουραστήκαμε λίγο με την λεπτομερή ανάλυση και τον μαξιμαλισμό του John Keene.

Οι Αντιαφηγήσεις προτείνουν διαφορετικές οπτικές γωνίες θέασης της ιστορίας, στη μικρή ή στη μεγάλη της κλίμακα, εμπλουτίζοντας ή αναπροσδιορίζοντας τη σχέση του αναγνώστη με τη (μαύρη) Ιστορία της Βόρειας Αμερικής. Ο τρόπος του Keene είναι μοναδικός μιας και είναι ικανός να μας μεταφέρει το κλίμα της εκάστοτε εποχής με τα μάτια του κάθε πρωταγωνιστή του.

Από τη μεταποικιοκρατική ανάγνωση μέχρι την queer λογοτεχνία, οι αφηγηματικοί κώδικες του συγγραφέα είναι κοινοί. Η σεξουαλικότητα των χαρακτήρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατμόσφαιρας και του ύφους των ιστοριών. Η γλώσσα και η μέθοδος της κάθε ιστορίας είναι μοναδική και μοιάζει κάθε διήγηση να είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο από μόνο του. Ο John Keene ανδρωμένος στον ορίζοντα μιας κορυφαίας λογοτεχνικής παράδοσης, της αμερικανικής, εκμεταλλεύεται σε έκταση και σε βάθος τον αφηγηματικό πλουραλισμό της, δίνοντας μας ένα έργο δουλεμένο στην εντέλεια, με δεξιοτεχνία και διεισδυτικότητα.

Ένα βιβλίο αρκετά δύσκολο σε στιγμές που όμως αν έχεις υπομονή μπορεί να σε ξεπληρώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ