ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νέα Υόρκη επέστρεψε 200 λεηλατημένες αρχαιότητες στο Πακιστάν

Η Νέα Υόρκη επέστρεψε 200 λεηλατημένες αρχαιότητες στο Πακιστάν
Manhattan District Attorney

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν επέστρεψε 192 λεηλατημένες αρχαιότητες αξίας σχεδόν 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν.

Ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων με ένα δελτίο τύπου την περασμένη Πέμπτη. Η επιστροφή είναι το αποκορύφωμα μακροχρόνιας έρευνας για την παράνομη πώληση αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 187 από τα αντικείμενα συνδέονται με τον Ινδοαμερικανό έμπορο αρχαιοτήτων Subhash Kapoor, ο οποίος κατηγορείται ότι διευθύνει ένα δίκτυο διακίνησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της γκαλερί του στο Μανχάταν, Art of the Past.

Το γραφείο του εισαγγελέα επέστρεψε τις αρχαιότητες κατά τη διάρκεια τελετής στο προξενείο του Πακιστάν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Αυτά τα αξιόλογα έργα τέχνης απομακρύνθηκαν από το νόμιμο σπίτι τους και διακινήθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια πολιτιστική και πνευματική τους αξία», είπε ο Ivan J. Arvelo, ειδικός πράκτορας της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Kapoor καταδικάστηκε από ινδικό δικαστήριο σε 10 χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπορία.

Ο ανακριτές λένε ότι βοήθησε στην παράνομη εμπορία χιλιάδων θησαυρών που είχαν κλαπεί από ναούς, ερείπια και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ασία. Η Μονάδα Εμπορίας Αρχαιοτήτων του Μανχάταν κατέσχεσε περισσότερα από 2.500 αντικείμενα αξίας 143 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο των ερευνών της για τον Kapoor.

Μιλώντας στο CNNi νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο δικηγόρος του Kapoor είπε ότι σκοπεύει να εμποδίσει τις προσπάθειες έκδοσης του πελάτη του από τις ΗΠΑ στο Πακιστάν.

Τα αντικείμενα που επιστράφηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν «κούκλες Mehrgarh», που είναι μερικά από τα παλαιότερα γνωστά ανθρώπινα ειδώλια στον κόσμο. Τα αρχαία αγάλματα λεηλατήθηκαν από νεολιθικό αρχαιολογικό χώρο στο Πακιστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

New York returns nearly 200 looted antiquities to Pakistan, Zoe Sottile, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ